Győr és környéke

2019.06.23. 09:02

Új buszokat bérelnének Győrben - További egy évre szerződést kötne az ÉNYKK-val az önkormányzat

Az ÉNYKK 22 új busz rendszerbe állítását tervezi Győrben jövőre, s így hét évvel csökkenne a járművek átlagéletkora. Az önkormányzat a céget várhatóan további egy évre, 2020 végéig megbízza a helyi tömegközlekedés ellátásával.

Hancz Gábor

A győri önkormányzat a helyi tömegközlekedés ellátására 2014-ben pályázatot írt ki, amelyet az addigi szolgáltató Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) nyert meg. A társasággal kötött megállapodás eredetileg 2017. december 31-ig szólt, de két évvel meghosszabbították, s így 2019 végén jár le.

 

A győri közgyűlés idén februárban fogadta el az új, mindössze egy évre, 2020 végéig szóló pályázat kiírását.

A testület pénteki ülésén lesz téma újra a tender. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből kiderül, hogy ismét csupán az ÉNYKK adott be ajánlatot. A cég ebben bevételekkel nem fedezett költségeit 1 milliárd 434 millió, méltányos nyereségét 29 millió forintnak adta meg. A kettő összege 1 milliárd 463 millió forint. Az önkormányzatnak tehát elvileg ennyit kellene fizetnie a szolgáltatásért, a summát azonban csökkenti a helyi buszközlekedés állami támogatása (Győr esetében ez 73 millió forint), valamint a bérfejlesztés ellentételezésére a központi költségvetésből járó 359 millió forint. A városnak így várhatóan 1 milliárd 31 millió forintot kell átutalnia a társaságnak. Ez több az eddigi 886 millió forintnál, de a különbség jó részét az magyarázza, hogy az ÉNYKK 132 millió forint értékben 22 új csuklós buszt kíván üzembe állítani Győrben 2020. július 1-jétől.

A járműcserét követően a győri járműpark átlagéletkora 13,65 év lenne a 2020. január 1-jén aktuális 20,3 esztendő helyett, az alacsony padlós belépésű buszok aránya 40,8-ről 62,1-re nőne, és minden ötödik busz légkondicionált volna. A cég egy jármű esetében havi egymillió forint bérleti díjjal számol.

 

Borkai Zsolt lapunknak kifejtette: a fejlesztés előrelépést jelentene a győriek számára, hiszen javítaná az utasok komfortérzetét és növelné a menetbiztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!