Győr és környéke

2019.06.07. 09:00

Miért nincs árnyék a győri Dunakapu téren?

A felújított vásárcsarnokhoz kerülnek azok az árnyékoló vitorlák, amiket eredetileg a Dunakapu térre terveztek. A fesztiválközponttá avatott terület ontja magából a forróságot, de kiderült, hogy a napvitorlák nem válnak be.

Laczó Balázs

A négy éve átadott Dunakapu tér felújítása 3,8 milliárd forintba került, Győr belvárosának térképét átrajzolta, vérkeringését új járatokba terelte, s átvette a központi szerepet a fesztiválokon. Advent idején egyik tér ugyanolyan hideg, mint a többi. De a rekkenő hőségben a beton ontja a forróságot, hőségriadók során mindig többen állnak a felszerelt párakapuban. 

 Nyári időben fesztiválokon, termelői piacokon a tér ontja magából a forróságot. Nincs megoldás?

A Kisalföldtől is tudakolták, mi pedig legutóbb az Édes Napok apropóján fordultunk a város üzemeltetőjéhez a kérdéssel: mi lett a betervezett árnyékolókkal?

 

A felújítás előtt a Dunakapu tér látványtervein valóban szerepelt a tér rakpart felé eső részén egy napvitorlákkal ellátott terület – közölték. – Be is építették a kivitelezők azokat az elemeket, amik az objektum felállítását lehetővé teszik. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban hamarosan az derült ki, hogy az árnyékolót tartó oszlopok, illetve maguk a kifeszített vásznak több gondot és bosszúságot okoznak, mint amennyi a hasznuk. A téren tartózkodók szempontjából ugyanis az előnyük igen csekély, a tér területének csupán néhány százalékát árnyékolták volna. 

 

A gyakorlatban derült ki az is, hogy az oszlopok megnehezítik a rendezvények előkészületeit, zavarják a gyalogosközlekedést, a napvitorlák pedig nagyobb létszámú nézősereg esetén korlátozzák a rálátást a színpadra. Ezért az üzemeltető úgy döntött, nem használja azokat a Dunakapu téren. 

 

Érdeklődtünk, megvannak- e még a napvitorlák, s a válasz: igen. A jelenlegi tervek szerint a felújított vásárcsarnok előtt lesznek, az úgynevezett „Tesco"-téren. A szóvivő egyébként megjegyezte: amióta a felújított Dunakapu teret átadták és rendezvényeket tartanak ott, a Győr-Szol zrt.-hez nem érkezett észrevétel, amely az árnyékolókat hiányolná. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!