Győr és környéke

2019.06.23. 18:42

Behűtötték a születésnapi pezsgőt a Győri Balettben - fotók

Vasárnap délelőtt úgy ért véget az egyhetes táncfesztivál, hogy egyúttal el is kezdődött a Győri Balett felkészülése a novemberi negyvenedik születésnapra. Az ünnepi pezsgő egy múltidéző filmvetítéssel bekerült a hűtőbe, koccintás november 2-án.

Werner Krisztina

A társulat egykori és jelenlegi tagjai, valamint barátai titokzatos meghívásra érkeztek a táncstúdióba. Az invitálás tárgya egy rejtélyes filmvetítés volt, az indoka az őszi kerek születésnap.

 

 A Nap szerettei című filmet 1977-ben kezdte el forgatni Jászi Dezső rendező, a bemutatója 1979-ben volt. (A Győri Balett megalakulásáról szóló kordokumentum a YouTube-on elérhető.) Ami a rendezőnek diplomamunka volt, az a táncosok számára örök emlék. A negyven évvel ezelőtti képek és gondolatok olyan erővel hatottak és olyan mély érzelmeket hoztak felszínre, hogy letaglózva nézte a közönség a fekete-fehér kockákat.

Az 1979-ben bemutatott filmben Markó Iván azt is elmondta, hogy példaképei a ˝gyerekek˝, akik bátor hittel vetették bele magukat az együttesalapításba. Egyetlen éjszaka alatt meggyőzték, otthagyta B?jart társulatát és a vezetőjük lett. Fotó: Szabó Béla


Megérkeztek a „gyerekek"


A Nap szeretteivel léptek először közönség elé 1979. november 2-án. A premier utáni fogadáson Cserhalmi Imre színházigazgató elmondta a táncosoknak, hogy ugyan még nem tanulták meg neveiket a győriek, de úgy emlegetik őket, hogy „gyerekek". Mi ez, ha nem szeretet? 


A „gyerekek" kilenc balettintézetis év után úgy döntöttek, hogy együtt maradnak és valami mást szeretnének csinálni, mint amit az operaház balettegyüttese kínálna számukra. Mások és jobbak akartak lenni, de a hogyant nem tudták.


„Nem akartuk a ránk váró lóvásárt, nem akartuk, hogy szétszedjék az évfolyamot" – mondta Kiss János, aki Király Melindával biztos orosz ösztöndíjat utasított vissza az álmukért.

A társulat táncosai most először látták a Győri Balett hiteles ˝teremtéstörténetét˝, amit nem az emlékezet tett szebbé, hanem a valóságban is kézzelfogható csoda volt. Fotók: Szabó Béla

 

Nem lenne a főnökünk?


Markó Iván a XX. Század Balettjében volt Béjart szólótáncosa 1978-ban, mikor megkeresték a végzősök, hogy „nem lenne a főnökünk?". Átbeszélgettek egy teljes éjszakát és anélkül, hogy Markó Iván látta volna táncolni az osztályt, igent mondott és elvállalta az együttes vezetését. 


A kockázat mindenki részéről óriási volt, ezt Kiss János a kezdetektől látta. „Iván igent mondott és elutazott. Nem mertük elhinni, hogy ez igaz, mert Béjart-t otthagyni nem szokás. Tudjuk, hogy mindannyian belebukhatunk. Mindenki zsákbamacskát vett. Nagyon bízunk Ivánban. Nem azért, mert szépen tud beszélni, hanem azért, amit a színpadon mutatott nekünk.


Ahogy Tűzmadárként a forradalom tüzét meggyújtotta Iván és a többiek azt továbbvitték...  ezt kell nekünk is csinálnunk..."


Markó Iván élete egyik legfontosabb pillanataként említi a döntését, olyan meggyőzően, bátran és hittel teli akarattal győzködték a „gyerekek", hogy számára is új perspektívát adott a társulatalapítás. „Az első pillanattól éreztem, hogy ez mekkora felelősség."

 

A filmvetítésen a Győri Balett alapítói közül ketten voltak jelen: Tárnoki Tamás és Kiss János. Számukra is rácsodálkozó öröm volt visszanézni a kezdeteket. Fotó: Szabó Béla

A Nap szerettei film (1979)

 A Magyar Állami Balettintézet 1979-ben végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak, vezetőjüknek felkérik Markó Ivánt. A film az elhatározástól, 1978 őszétől az első bemutatóig, 1979. november 2-ig kíséri figyelemmel a növendékek sorsának alakulását.

 

Rájuk szállt az áldás


Az ötvenperces film életre keltette a legendát és sok mindent érthetővé tett a csodából, amit a magyar tánctörténet is jegyez. Jóság, tisztaság, naivitás és hit volt a kovásza a táncosoknak. Áldott, szép évek voltak. Markó Iván mindezeket a romantikus jelzőbe sűrítette, mondván, mi más lehetne „a táncművész, aki 20 éves koráig úgy él, mint a katona, 35 évesen elkezd hanyatlani, mégis a táncot választja".


Köszönjük, Győri Balett, hogy negyven éve hazatértetek és azóta is itthon vagytok velünk! 

Ünnepi programok


2019. október 

– Táncoló filmkockák– Best of Győri Balett 

Lakatos János filmjében szórakoztató formában mutatja be a Győri Balett történetének meghatározó pillanatait 

– Könyvbemutató – Győri Balett 40. A Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelenő album ünnepélyes bemutatása Budapesten.

– 40 év – 40 kép. Fotókiállítás a győri városháza előtt


2019. 10. 06. 

– Kiállítás a Győri Fotóklub képeiből – Győri Balett 40., Esterházy-palota 


2019. 11. 02., 15.00 

– Pódiumbeszélgetés az alapítókkal a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében – a művészek filmbejátszások segítségével elevenítik fel a Győri Balett elmúlt 40 évét. A beszélgetést vezeti: Werner Krisztina újságíró. 


2019. 11. 02., 18.00 

– Gombár Judit-emlékkiállítás. A legendás díszlet- és jelmeztervezőre, a Győri Balett örökös tagjára emlékezünk. 


2019. 11. 02., 19.00 

– A Győri Balett jubileumi díszelőadása. Az ünnepi gálaműsort vezeti: Bősze Ádám. 


2019. 11. 09., 19.00 

– Anna Karenina – a 40 éves Győri Balett bemutatója. 


2019. 11. 15. 

– Könyvbemutató – Győri Balett 40. a Győri Könyvszalon rendezvényén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!