Győr és környéke

2019.05.11. 22:45

TAPS-gála 2019 - Átadták a díjakat a Győri Nemzeti Színházban - fotók az ünnepségről

A Kisalföld szerkesztősége által életre hívott díjat a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház művészei és produkciói között osztják ki, a közönség szavazatai alapján. Az év legjobb előadása az Egerek és emberek, az évad színésze Ungvári István, színésznője Molnár Ágnes lett.

Gyurina Zsolt

Taps – a tetszés, helyeslés, ünneplés kifejezése, újrázást, ráadást sürgető megnyilvánulása, a tenyér többszöri összeverése. Sok formája létezik: hosszan tartó, nyílt színi, szűnni nem akaró, ütemes, viharos... Ez az a taps, amelyért él és hal a művész, a színész és ez az a taps, amellyel a közönség díjazza az alkotó embert.

TAPS-gála 2019 - Átadták a díjakat a Győri Nemzeti Színházban. Fotók: H. Baranyai Edina


A Kisalföld TAPS-díja pedig már nyolcadik alkalommal pezsdítette meg a győri művészvilágot és a színházba járókat, nyolcadik alkalommal osztottuk ki olvasóink szavazati alapján a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház művészei és produkciói között. Szombaton este a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében 12 díjkiosztót jutalmazott a publikum 12 hosszan tartó tapsviharral: 9 művész (közte négyes különdíjasok) és 3 előadás kapott TAPS-gömböt. 

 

Novák Ferenc volt a vendégművész

 

„Azért jöttem, hogy a lehető legtöbb tapsot szorítsam ki Önökből" – kezdte az estet a műsorvezető Stohl Luca, és bizony: mindenkiben, aki a közönség elé lép, ez a vágy dolgozik. Nyolcadszor rendezték meg a TAPS-gálát, nyolcadszor adtuk át a Tehetséges Alkotók Publikum Sikere díjat. Amikor lapunk, a Kisalföld létrehozta az elismerést, az is szerettük volna, ha az olvasók elismerő szeretete mellé szakmai öröm is járna. Éppen ezért minden évben egy nagyhírű művészt köszöntünk a díjátadón: idén Novák Ferenc „Tata", a Nemzet Művésze-díjas, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész volt a vendég. Neki szólt először az a taps, amelyből bőven jutott az est folyamán minden résztvevőnek. 

 

Kovács Tibor, a Kisalföldet is kiadó Lapcom Zrt. vezérigazgatója köszöntője előtt a közönség a Black to silent című Ángel Rodriguez darabból láthatott egy duettet Gémesi Máté és Tatiana Shipilova előadásában. 

Fotók: H. Baranyai Edina


 

Zenekari díjak, bábos elismerések

 

Az év bábszínházi előadása az Óz lett (rendező: Markó Róbert), akárcsak az év bábszínházi látványa (tervező: Svila Velichova), az év bábszínésze pedig Nagy Petra.

 

A gála folytatásaként a PianoPlays című darabból Engelbrecht Patrik és Tetiana Baranovska kettőse következett. A koreográfiát Velekei László Harangozó-díjas koreográfus, a társulat művészeti vezetője készítette. Ezt követően az év zenekari művésze díjat vehette át Tanisawa Haruka oboa szólamvezető, míg az év táncművésze Engelbrecht Patrik lett.

Fotók: H. Baranyai Edina

Különdíjak

 

Golubkovics Gergely Improvizáció című szólója után különdíjak átadásával folytatódott a program. Öt éve új díjat alapított a Kisalföld szerkesztősége. Az életmű díjat azoknak a művészeknek hoztuk létre, akik pályájuk meghatározó részét Győrben töltötték, művészi tevékenységük a város kulturális értékét gyarapítja, emberi és alkotó jelenlétükkel példaként állhatnak az őket követő generációknak. A TAPS életmű díját 2019-ben Kiss János, a Győri Balett igazgatója érdemelte ki.

 

Három éve azok elismerésére hozta létre kiadónk az Új Érték díjat, akik a nagyintézmények mellett az igényes értékközvetítést vállalva hoznak létre új kulturális értékeket: 2019 Új Érték díjasa a Belvárosi Betyárok, vagyis Váray László és Valastyán Tamás lett.

Fotók: H. Baranyai Edina


Idén két újabb különleges elismeréssel bővült a díjazottak köre. Az évad vendégművésze különdíjat Ladányi Andrea Harangozó Gyula-díjas érdemes művész vehette át, aki Vaskakas Bábszínház Óz produkciójában koreográfusként vett rész. Az évad legemlékezetesebb pillanatáért járó TAPS-díjat pedig Németh Tamás, a Győri Filharmonikus Zenekar trombita szólamvezetője kapta, aki a farsangi gálán különleges produkciót adott elő...

 

Az évad előadása, színésze

 

Az év legjobb előadása az Egerek és emberek lett, Szűcs Gábor rendezésében. Az évad színművésze díjat Ungvári István vehette át, az évad színművésznője pedig Molnár Ágnes lett. 

Fotók: H. Baranyai Edina


Ezzel zárult a gála, zúghatott a taps, és verődhet össze a két tenyér az új évadban is, rendületlenül. 

 

A gömbökről

 

A tökéletességet szimbolizáló TAPS-gömbök hagyományosan a Borsodi Műhelyben készülnek nikkelezett alumíniumból, amelyek az Alexovics László által megformált plexilemez alapra helyezve nyerik el végső küllemüket. A díj formája a cégalapító Borsodi László ötlete. A TAPS-díj közel kétkilós és csillogása, valamint értékállósága jól kifejezi: a művészet örök, és az alkotás, ha azt a közönség szeretetével, szavazatával jutalmazza, biztos, hogy értéket teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!