Győr és környéke

2019.05.09. 11:39

Győrben rendezik meg a nemzetközi legorobot építő verseny döntőjét

A magyarországi döntőre hatvan országból közel háromezer versenyzőt várnak.

kisalfold.hu

Idén Magyarország rendezi meg a robotépítő olimpia döntőjét. Az innovációs tárca ötven magyar iskola csapatait támogatja a programozási versenyhez szükséges eszközökkel, növelve ezzel a hazai esélyesek számát a világversenyen.


A World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotépítő verseny világszerte összesen több mint 60 ezer fiatalt mozgat meg. A magyarországi döntőre hatvan országból közel háromezer versenyzőt várnak. A rendezvénysorozat azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza az általános és középiskolásokat a természettudományos tárgyakhoz, a mérnöki vagy informatikai szakmák választására ösztönözze őket. A versenyek egy sportesemény izgalmát ötvözik a speciális robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával.


Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár szerint nagy megtiszteltetés, hogy Európában elsőként Magyarország nyerte el a Robot Világolimpia világdöntőjének rendezési jogát. Az iskolai csapatok az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Programozd a jövőd! projektjének köszönhetően juthatnak hozzá a programozási feladatok kivitelezéséhez szükséges Lego Mindstorms készletekhez. Az államtitkár kiemelte, hogy a felhívásra háromszoros volt a túljelentkezés, 127 intézményből 149 csapat pályázott. Az elnyerhető eszközök összértéke mintegy 15 millió forint, a nyertes csapatokat így közel 300 ezer forint értékű készletekkel támogatja az ITM a versenyekre való felkészülésben.


Az eseménysorozaton induló magyar csapatok létszáma a korábbi években jelentősen megnövekedett. 2019-ben ezért május közepétől június közepéig 10 regionális WRO-versenyt is rendeznek hazánkban. A résztvevő csapatok innen kvalifikálhatják magukat a júliusi, tatabányai nemzeti döntőre. A nemzetközi döntő lebonyolítását a WRO hivatalos nemzeti szervezőjeként az Edutus Főiskola végzi. A világméretű rendezvénynek a fiatalok digitális képzését kiemelten kezelő Győr városa ad otthont 2019. november 8-10. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!