Győr és környéke

2019.04.15. 19:27

TAPS-díj - Életre kelt mesevilágok a színpadon

Idén is kitett magáért a győri Vaskakas Bábszínház, mely pazar darabokkal nyűgözte le a közönségét, akik most a TAPS-díj odaítéléséről döntenek. A legjobb bábszínházi előadás kategóriában két rendező, Kocsis Rozi Ilók és Mihókja, valamint Markó Róbert Óz című alkotása, míg az évad bábszínházi látványa kategóriában két tervező, Michac Gábor Hamupipőkéje és Svila Velichkova Óz című előadása fut versenyt a nézők kegyeiért.

Bojnár Anita

Kocsis Rozi: a jó mese a felnőtteknek is szól 


Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója ezúttal az Ilók és Mihók című előadás kedvéért ült a rendezői székbe. 

– Közel áll a szívemhez ez a bolondos népmese, melynek segítségével kinevethetjük a saját balgaságainkat is – ami lényeges, mert a humor elengedhetetlen része az életnek. Néha mindnyájunknak bele kell néznünk abba a bizonyos görbe tükörbe – kezdte a rendező.


 – Fontosnak tartom azt is, hogy az évadot egy bohókás előadással zárjuk azért, hogy a gyerekek mosollyal az arcukon, elégedetten távozzanak. Számomra ez egy igazi örömmunka volt. A legnagyobb fejtörést a színpadra állításnál az jelentette, hogy azt a rengeteg ötletet, ami felmerült a próbák során, formába önthessük. Igyekszem kellő rugalmassággal viszonyulni az alkotási folyamathoz, de ügyelni kell arra is, hogy ne essünk túlzásokba. A jó előadás akkor üt, ha feszes és megvan a ritmusa. 


 Az inspirációm maga az élet, amelyet az irodalom, a művészetek és a problémák táplálnak. Rendezés közben bőven merítek ezekből és abból a gazdag népmesei világból is, melyre bátorsággal tudok támaszkodni. Ezek a történetek többrétegűek és örök érvényűek. Olyan tudást őriznek, amelyeket kezdetben szájról szájra adtak tovább, de a mai napig is aktuális igazságokat tartalmaznak. Az én hitvallásom az, hogy a jó gyerekmese a felnőtteknek is szól – nyilatkozta Kocsis Rozi. 

Az Óz látványtervezője: Svila Velichkova volt. Fotó: Orosz Sándor

Markó Róbert: önmagunk kulcsai vagyunk 


Markó Róbert, a TAPS-díjra jelölt Óz című darab rendezője 2010-ben kezdett el dramaturgként dolgozni a győri Vaskakas Bábszínházban. Az évek múlásával pedig nem csupán a társulat vált a családjává, hanem a város is egyre inkább a szívéhez nőtt.


 – Az Óz egy sokszereplős, nagyszínpadi, zenés előadás, melyet önmagában is nagy kihívás volt színre vinni, de ezzel a darabbal új utakra is léptünk, mivel a Vaskakas Bábszínház berkein belül először csináltunk kvázi musicalt. Hozzátenném, hogy az egész stáb nagyon akarta ezt a darabot, ami azért is sikerülhetett ilyen jól, mert mindenki kimozdult a saját komfortzónájából annak érdekében, hogy valami új születhessen – mesélte Markó Róbert.

Az Ilók és Mihók című bábos előadás sok humorral és Rab Viki zenéjével.

Az Ilók és Mihók című bábos előadás sok humorral és Rab Viki zenéjével.

 – Nem véletlen az sem, hogy Óz története az egész világon a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Egy olyan igazságot őriz, mely keresztülível a generációkon: vagyis az a képesség, amit máshol keresünk, az bennünk van, nekünk annyi a dolgunk, hogy észrevegyük és éljünk vele.


 Markó Róbert kedvenc emlékeit is örömmel idézte fel nekünk.  – Az egyik legerősebb jelenet számomra az Óz című darabból az a rész, amikor Smaragdváros kapui kitárulnak – a színpadi tér életre kel és a szemünk láttára történik meg a varázslat, az átalakulás. Fontos, hogy megkapó legyen a látványvilága a darabnak, mert a legszigorúbb zsűrit számunkra a gyerekek jelentik, akik nem rejtik véka alá az előadással kapcsolatos érzéseiket – mindig őszinték és nyíltak. A TAPS-díj számomra egy tőlük és a szüleiktől érkező különleges elismerés – ők a legfőbb ítészeink. 

Látványra éhes gyerekek


Michac Gábor látványtervező Tengely Gábor rendező oldalán tanult bele a szakma finomságaiba, így nem csoda, hogy a Hamupipőke című darab színrevitelénél is kitűnően érezték egymás rezdüléseit. Mi sem példázza ezt jobban, mint a darab sikere, melyet a Kisalföld TAPS-díjára is jelöltek a legjobb látványtervező kategóriában. 


– Az évek során sokat változott a bábszínházak világa. Az előadásoknak pedig alkalmazkodniuk kell az új igényekhez: ma más behatások érik a gyerekeket, mint 5 vagy akár 10 évvel ezelőtt, így másképp is kell kommunikálni velük. A hagyományos darabok helyett sokkal több látványra éheznek a gyerekek – fel kell vennünk a versenyt a rajzfilmekkel. Szerencsére a látványtervezés egy olyan komplex munka, mely a különböző művészeti ágak segítségével képes erre. Ez ad egyfajta szabadságot, és arra sarkall, hogy mindig új dolgokat hozzunk létre.

 Az egyik legkedvesebb emlékem az első jelmezpróba, amikor a főszereplő, Nagy Petra meglátta a ruháit – melyeket a viktoriánus kor ihletett – és szinte elsírta magát örömében. Ez számomra is egy megható pillanat volt. A legnehezebb feladatot a tér betöltése jelentette, melyet végül a fény, az árnyjátékok segítségével érzékeltettünk. Itt pengeélen kell táncolni, hogy tökéletesek legyenek az arányok – mondta Michac Gábor, aki nagy elismerésnek éli meg a TAPS-díj-jelölést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!