Győr és környéke

2019.03.02. 08:00

Tornacsarnokot építenének Abdán

Ez lesz az eddigi legnagyobb beruházás a faluban. Ehhez társaságiadó-felajánlásokat várnak. A helyiek kommunális adójából pedig egy forgalmas utcát szélesítenek ki.

Rimányi Zita

Az általános iskola mögötti részen épülhet tornacsarnok Abdán, három épület – a tűzoltószertár, a tornaterem és a régi kazánház – és a beton sportpálya helyén. Itt fér el az előírásoknak megfelelően, az iskola melletti üres telken pedig korszerűbb burkolatú sportpályát alakítanak ki és megújítva újraépítik a játszóteret.


Szabó Zsolt, a település polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a sportcsarnokot elsősorban az iskolások használhatják, de a helyieknek is számos mozgási lehetőséget biztosítanak majd itt és versenyeknek adnak helyet. A kézilabdapálya méretű küzdőtér egyik oldalán a nézőknek mobil lelátót alakítanak ki, így kulturális rendezvényeket is tarthatnak itt.

Az iskola mögötti részen, három épület és a sportpálya helyén épülhet sportcsarnok Abdán. Képünkön Szabó Zsolt polgármester. Fotó: HBE

Az iskola mögötti részen, három épület és a sportpálya helyén épülhet sportcsarnok Abdán. Képünkön Szabó Zsolt polgármester. Fotó: HBE

A tornacsarnok kivitelezése jelentős fejlesztést jelent a községben. Az abdai önkormányzat a kosárlabda-szövetséggel együttműködve akarja megvalósítani társasági adókból (tao) és vár is még vállalkozásoktól ilyen felajánlásokat.


Szeretnék mielőbb, lehetőleg még idén elkezdeni a munkát. A szociális szolgáltatóház viszont már csaknem kész, márciusban felavatják a felújított épületet, ahol az idősek napközbeni ellátását is biztosíthatják. A falu központi részén a bel- és csapadékvíz-elvezető rendszert pedig nemrég már átadták.


Így már megépülhet a parkoló az egészségház előtt és egy továbbit is terveznek a börcsi út mellett. Ezen a részen, a Dózsa és a Szent István utca kereszteződésének környékén ugyanis gyakran sokan akarnak autóval megállni, ha az út szélén teszik, az veszélyes.


A helyiek kommunális adójából a sportpálya melletti Kistöltés utcát szélesítik ki szegélykövekkel. Így ezen a forgalmas szakaszon elférnek majd egymás mellett a szemben haladó autók úgy, hogy nem sérül a padka. Azért idén végzik el a munkákat, mert megvárták a vízszolgáltató vezetékrekonstrukcióját, ami a korábban gyakori csőtöréseket előzi meg.


Külterületi út fejlesztésére mintegy 99 millió forintot nyert az önkormányzat. Ebből 3,5 méter széles, 3,2 kilométer hosszú aszfaltos szakaszt építhet, ami a mezőgazdasági vállalkozóknak is előnyt jelent.


Az út kivezet majd az Árpád utcától a horgásztóig, aztán elfordul előbb Győr, majd a Mosoni-Duna felé és felvisz a töltésre. Innen már csak kétszáz méter az árvízi kapu, ahonnan a győri sátras uszodáig vezet út. Szeretnék ezt a kétszáz métert is leaszfaltozni, akkor a biciklisek errefelé is kényelmesen eljutnának a városba.


Hamarosan elkezdődhet a kivitelezés és a Dózsa és Honvéd utca közti útszakasz burkolását is tervezik. Egyelőre a lakosok ezzel kapcsolatos véleményeit gyűjtik, azokat az internet révén is elküldhetik. Több gyalogosköz van Abdán, tavaly a Szent István és Vasút utca köztit újították fel, a többit is igyekeznek sorra keríteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!