Győr és környéke

2019.03.29. 08:24

Több mint kétezer autót bilincseltek Győrben

Öt év alatt négy és félszeresére nőtt a kerékbilincselések száma Győrben, igaz, ebben az is benne van, hogy három éve megszüntették az autóelszállítást mint büntetési formát.

Hancz Gábor

A győri közterület-felügyelet 7600 szabálysértő autóssal szemben intézkedett tavaly. A szám jelentős növekedést mutat 2017-hez képest, amikor 6500 szerepelt a statisztikában. Mindez Truka Istvánnak, az intézmény vezetőjének a beszámolójából derül ki, amelyet pénteken tárgyal a város közgyűlése.

Míg 2013-ban még csak 479 kocsira került kerékbilincs Győrben, addig tavaly már 2174-re. Fotó: Mészáros Mátyás

A leggyakoribb intézkedés a kerékbilincs felhelyezése volt. Ezt a büntetési formát 2000 nyarán kezdték alkalmazni a megyeszékhelyen, de akkor még csak azon a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek esetében, amelyeket tulajdonosaik éjszaka szabálytalan helyen tároltak. A képviselő-testület 2005 tavaszán fogadott el rendeletet arról, hogy személygépkocsikra is felszerelhető ez a rögzítőeszköz, s az új szabályt abban az évben augusztus 1-jén alkalmazták először. Azóta az autósok egy 13 hónapos, jogszabályváltozás miatti kényszerszünettől eltekintve folyamatosan számíthatnak efféle retorzióra Győrben.

A kerékbilincs levételéért jelenleg 11.500 forintot kell fizetni a szabálytalankodó sofőrnek.

Míg 2013-ban még csak 479 kocsira került fel kerékbilincs, addig 2016-ban már 1748-ra, 2017-ben 1885-re, tavaly pedig 2174-re.

A növekedésben az is szerepet játszott, hogy három éve megszüntették a gépkocsi-elszállítás alkalmazását büntetésként. A kerékbilincs levételéért jelenleg 11.500 forintot kell fizetni a szabálytalankodó sofőrnek, aki a büntetés felével megússza, ha intézkedés közben érkezik vissza járművéhez.


Truka István megállapítása szerint valamennyi típusú közlekedési szabálysértési eljárás száma jelentősen emelkedett az elmúlt évben, s a hozzájuk érkezett közérdekű bejelentések kétharmadát a közlekedési tárgyúak tették ki. A megállási, várakozási tilalom megszegésén kívül sokan parkoltak járdán, rakodási területen, hajtottak be mindkét irányból behajtani tilos táblával védett területre vagy szabálytalanul korlátozott várakozási övezetbe.

A kiszabott helyszíni bírságok több mint nyolcvan százalékát fizették be az autósok.

Köztisztaság: több a szabálysértési eljárás


A közterület-felügyeletnél négyen kizárólag köztisztasági ellenőrzéseket végeznek, váltott műszakban, kora reggeltől egészen késő estig, esetenként éjszaka, valamint a hajnali órákban is, illetve a Győr-Szol és a rendőrség munkatársaival közösen. Tavaly 907 közigazgatási eljárást indítottak, szemben a 2017-es 805-tel, a 2016-os 405-tel és a 2015-ös 212-vel. A kiemelt ellenőrzések természetesen ebben az esztendőben is folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!