Győr és környéke

2019.03.30. 06:01

Taps-díj 2019 - Verseny a közönség kegyeiért: 13 művész, 9 előadás + 4 különdíj - Szavazzon kedvencére!

Egy tradíció, mely felpezsdíti a győri művészvilágot és a közönséget is: ez a Kisalföld TAPS-díja (Tehetséges Alkotók Publikum Sikere), melyet idén nyolcadik alkalommal rendezünk meg. Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Vaskakas Bábszínház művészei közül szavazzanak a kedvenceikre. Az intézmények igazgatóival beszélgettünk.

Bojnár Anita


 

A szavazás menete


A szavazás facebook bejelentkezéshez kötött. Minden szavazás gombra klikkelés után egy felugró ablak facebook bejelentkezést kér, vagy ha már be vagyunk jelentkezve, akkor csak megerősítést, hogy mi vagyunk e.

Ezt követően ugyanabban a kategóriában aznap már nem szavazhatunk ugyanazzal a facebook fiókkal. Egy nap, egyszer tud szavazni.


A TAPS-díj-jelöltekre legkésőbb május 6-ig szavazhatnak olvasóink.


Taps-díj 2019 - Verseny a közönség kegyeiért: 13 művész, 9 előadás + 4 különdíj

 

 

Hangos TAPS-ból született elismerés

Kiss János: nincs mulandóbb a sikernél

[namelink name="Kiss János"], a Győri Balett igazgatója minden évben örömmel áll a TAPS-díj tradíciója előtt, mivel – ahogy mondani szokta – a sikernél mulandóbb dolog nincs, az előadóművészeknek pedig újra és újra, estéről estére meg kell hódítani a közönséget.


– Ez természetesen iszonyú munkás dolog, de boldog vagyok, mert sikeres évadot tudhatunk magunkénak. A Sötét, csönd című darab bemutatóján az új generáció kegyeiért is meg kell küzdeni, de a táncosaink ezt az akadályt is sikerrel vették. Jóleső érzéssel tölt el, amikor a munkánk gyümölcse beérik és a publikum elégedetten áll fel a székéből az előadás után.

Kiss János


A TAPS-díj-jelöltek listáját idén sem volt könnyű összeállítani, mert sokan megérdemelnék az elismerést – pedig a tökéletesség gömbjeit nem könnyű kiérdemelni. Azon túlmenően, hogy technikailag és fizikálisan is felkészültnek kell lenni, szükség van egyfajta személyiségre, amely sugárzik a színpadon és magához vonzza a nézőt. Ez a hitelesség, amihez szorgalom, alázat és rengeteg kitartás kell.


Ugyanakkor szerencsés helyzetben vagyunk. Győr egy kulturális fellegvárnak számít, a közönség igényli a művészetet.


Én azt mondhatom: a tánc a legjobb immunerősítő. Egy korokon átívelő kifejezőeszköz, mely komoly önismeretet kíván és közösségépítő ereje van. A táncművészet palettája pedig annyira színes és oly szerteágazó, hogy mindenki megtalálhatja azt a műfajt, amit a szívébe tud zárni.

A tökéletesség gömbjei


A Kisalföld TAPS-díjai, a tökéletességet szimbolizáló gömbök hagyományosan a Borsodi Műhelyben készülnek. A nikkelezett alumíniumból megformált díjak arra hívják fel a figyelmet, hogy a művészet örök.

Fűke Géza: a közönségért játszunk, értük vagyunk

Az évad végéhez közeledve [namelink name="Fűke Géza"], a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója is adott számunkra egy kis évértékelőt.


– Nagyon szép évadot futunk, melynek messze a vége. Június 30-ig még turnékkal, nagykoncertekkel teletűzdelt repertoárunk van és igyekszünk a fennmaradó időszakban is maximálisan kiszolgálni a közönségünket. Természetesen nem könnyű bírni ezt a tempót, de ahogy mondani szokás: „teher alatt nő a pálma". Szerencsére a muzsikusainknak a munkájuk egyben a hivatásuk is. Nehéz volt  közülük kiválasztani a TAPS-díj-jelölteket.

Fűke Géza


Nálunk minden évben demokratikus úton történik a szavazás: az előadóművészeink tollat ragadnak és leadják voksukat az év zenészeire. Akik ebből az összesítésből győztesen kerülnek ki, azok egyúttal pályázhatnak Az évad zenekari művésze kategóriában a TAPS-díjra is. Ez nagy elismerés, hiszen nyolcvan főt számlál a zenekarunk, vagyis nyolcvan emóció, nyolcvan gondolkodásmód egyesül a szavazáskor és túl a tehetségen, ez az elismerés fontos értékeket is rejt: egy segítőkész kollégát, egy igazi csapatjátékost, egy megbízható embert. Mindegyik jelöltünk örömmel venné át a díjat, hiszen mi a közönségért játszunk, értük vagyunk, ők a motivációnk.

Forgács Péter: az az igaz, amit ők szeretnek

[namelink name="Forgács Péter,"] a Győri Nemzeti Színház igazgatója, rendezője és Jászai Mari-díjas színésze még a végére sem ért ennek az évadnak, de már a következőt tervezi. Nem tud megállni és minden második gondolatát a színház tölti ki.


– Természetesen minden évad teljesen más, mint az előző, de egyvalami közös: az a motiváció, amivel szeretnénk újra és újra túlszárnyalni a korábbi sikereinket. A tavalyi év nagyon magasra tette a lécet, így idén is igyekeztünk nívós előadásokat színpadra állítani és kiszolgálni a közönséget. Kiemelném az újdonságok közül a Fenyő Miklós–Egressy Zoltán Aréna című musicaljének a bemutatóját, mely egy igazi csemege volt.

Forgács Péter


A TAPS-díj esszenciája számunkra pont abban áll, hogy a közönség ítéli oda a művésznek, így mondhatom, hogy értékesebbnek számít még a szakmai díjaknál is. Itt nincs befolyásoltság – ami a publikum szívén van, az a száján is. Az az igaz, amit ők szeretnek.


A művészeti titkárom a jobbkezem, az ő segítségével állítottam össze a jelöltek listáját. Természetesen nem elvárás, hogy a kiszemeltek főszerepet töltsenek be egy darabban. Sokszor elég az is, hogy a komfortzónájukból kimozdulva egy teljesen más szereplővé lényegüljenek át – mindezt hitelesen. Ahhoz persze, hogy az a bizonyos plusz kijöhessen az előadóművészből, egy kis szerencse is szükséges: egy darab, egy karakter, amely életre hívja a sikert.

Kocsis Rozi: kegyelmi állapotban vagyunk

A győri Vaskakas Bábszínház igazgatója, [namelink name="Kocsis Rozi"] boldogan mesélt arról, hogy jelenleg áldott, kegyelmi állapotban van a társulatuk – sok tehetséges művésszel, akik közül nehéz volt kiválasztani a TAPS-díj-jelölteket.  

Kocsis Rozi


– Idén az Óz című előadásunk csodálatos sikereket aratott a közönségnél és szakmai körökben is. Szerencsére a Vaskakas töretlen népszerűségnek örvend – a gyerekek igazán fogékonyak erre a világra. Azt hiszem, néha a felnőtté válás felé vezető úton történik velük valami, ami elfordítja utólag a művészetek felől a figyelmüket. A TAPS-díj nemcsak remek visszajelzés a színpadra lépőknek, hanem lehetőség arra, hogy visszafordítsuk a fejeket a kultúra irányába. Másrészt nagyon jólesik évente találkozni a többi előadóművésszel – ilyenkor egymásnak is tapsolunk.

Illusztris díszvendég: Novák Ferenc

Az idei TAPS-gálának a hagyományokhoz híven ismét illusztris díszvendége lesz. Kiss János, a Győri Balett igazgatója Novák Ferencet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfust, rendezőt, etnográfust és érdemes művészt kérte fel a feladatra, hogy átnyújtsa a tökéletesség gömbjeit a leendő díjazottaknak. – Novák Ferenc (művészberkekben a szakma „Tatája") elképesztő energiával rendelkezik, hihetetlen nagy közösségépítő, akinek rengeteget köszönhet hazánk és a határon túliak is – nyilatkozta Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Novák Ferenc december 21-én ünnepli hetvenedik évfordulóját annak, hogy először táncolt a közönség előtt. – Személy szerint nagyon örültem a lehetőségnek, mert régóta nyomon követem a Győri Balett tevékenységét és az előadóművészek igazán megérdemlik az elismerést azért a minőségi munkáért, amit a színpadon nyújtanak. A közönség által odaítélt díjak pedig mindig különös jelentőséggel bírnak. Szerencsére a helyi publikum ízlése kitűnő, így biztosan azokhoz kerülnek majd a TAPS-gömbök, akik a legjobban megérdemlik azokat – nyilatkozta Novák Ferenc.

Novák Ferenc - Fotó: MTI/Czimbal Gyula

 

Vegyen részt a TAPS-gálán!


A TAPS-díj-átadó gálát május 11-én, 19 órakor tartják a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. Jegyek korlátozott számban a Győri Balett jegypénztárában és online kaphatók 2800 forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!