Győr és környéke

2019.03.05. 15:39

Az alkotóknak plusz élményeket ad az élet

Nem fényképszerűen jelenítik meg a valóságot, hanem élményeiket, érzéseiket dolgozzák fel, viszik a vászonra, amiket megéltek, amik megérintették őket. Bettenhäuser Katrin és Luksander Margit is ezzel a szemléletmóddal fest, de más-más stílusban.

Rimányi Zita

Az alkotásba belefeledkezve festenek, olyan kikapcsolódási formára találtak így, amire sokan vágynak. Bettenhäuser Katrin és Luksander Margit is mintegy két évtizede kezdett el megismerkedni az alapokkal, ennek kapcsán barátkoztak össze. Szerintüvégig kell járni a tanulás fázisait a kockarajzolástól az aktfestésig, ők is foglalkoztak ceruzarajzzal, pasztellel, akvarellel, többféle olajtechnikával, a színek kikeverésével, különböző struktúrákkal, képszerkesztéssel. Mesterüknek Barabás László festőművész tanárt tartják. A legtöbbet tőle tanultak, képeikkel pedig kölcsönösen ösztönzik egymást.


A szemlélődés ajándékai


Amióta festenek, más szemmel látják környezetünket, a természet, az épületek formáit tudatosabban figyelik, sok érdekességet fedeznek fel maguknak. Nagyobb élményt jelent szerintük így szemlélődni és a kiállítások képei, a neves művészek festményei is alakították szemléletüket. Bettenhäuser Katrint inspirálta többek közt a fauvizmus, az avantgárd, az expresszionizmus, Cézanne, Matisse, Franz Marc, ahogy Ton Schulten mai holland festő és a kortárs osztrák Voka spontán realizmusa. Szereti a kifejező, nyersebb színeket, a fény-árnyék játékának ábrázolását. A művészet lényegét szerinte Robert Henri fogalmazta meg találóan. Eszerint: „Ha valakiben működésbe lép a benne rejlő művész, bármi is legyen a munkája, találékony, kutató, merész, önkifejező személy válik belőle. Érdekes lesz mások számára. Zavart kelt, felfordulást okoz, megvilágít, utat nyit a jobb megértés számára. Ott, ahol a nem művészek megpróbálják bezárni a könyvet, ő kinyitja, és bemutatja, hogy még vannak ott további oldalak."

Bettenhäuser Katrin: Feljáró

Bettenhäuser Katrin: FeljáróTest és lélek ünnepe


Luksander Margit egy szál pipacsot, három pitypangot is úgy festett meg, ahogy őt érzelmileg megérintették. Gaudi barcelonai Güell parkjának oszlopait megjelenítve több olyan színt használt, amely a valóságban azokon nem látható, de az összhatás így adja vissza a hely hangulatát. Amikor pedig egy tangózó párt festett, többször végignézett egy táncjelenetet, hogy kiválassza a pozíciót, amit megörökítve leginkább érzékelteti a mozdulatok feszültségét. Háttérszínnek az aranyt választotta, mert szerinte a tánc, a test és a lélek ünnepe. Motiváció pedig szinte bármi lehet, amit érzelmileg fel akar dolgozni, az Előadás előtt című képe például annak nyomán született, hogy egyszer a zsinórpadlásról látott színpadon álló balerinákat. Az alkotáshoz élményeket múzeumlátogatásokon is szerzett Katrinnal közösen, Amszterdamban, Párizsban, Bécsben, Monet, Giotto, Canaletto, Csontváry, Brueghel, Picasso, Van Gogh és Toulouse-Lautrec képeit látva.


Csak a képre gondolva


Négy éve már bemutatkozott önállónak számító kiállításon Katrin és Margit, akkor Sopronban voltak láthatók a képeik. Hamarosan Győrben lesz közös tárlatuk. Az elmúlt években ugyanis sok új alkotásuk készült, úgy érezték, érdemes azokat együtt megmutatniuk, korábbiakat és a legérettebbeket is.

Az őszinte visszajelzés jól esik nekik. Tapasztalataik szerint sokszor egész mást lát bele a közönség a saját hangulatának megfelelően képeikbe, mint ami őket vezérelte, amikor élményeik képi megfogalmazásába belefeledkezve igazi flow-élményként születtek meg a vásznon a színek, a formák. De ez nem baj, ha hatással van a kép másokra, ha gondolatokat ébreszt, hosszan figyelik, már az dicséret – vallják. A festés szerintük jóleső fáradtságot adó örömben kínlódás, küzdelem, ami kitartásra, koncentrációra nevel.

Luksander Margit: Előadás előtt

Luksander Margit: Előadás előtt

Hangulatok megfogalmazása


Bettenhäuser Katrin lépcsőfeljáró című képét például az a lépcsőház ihlette, amit franciaországi utazása során látott Jacques Coeur palotájában, azonban nem a részletazonosság volt a fontos a festéskor, hanem az őt ért benyomás megjelenítése. A Tetősíkok című kép hasonlóképp született, az indiai nőket ábrázoló pedig a lépcsők ritmusa miatt hatásos. Fekete-fehér családi fotó is megihlette már és sétái során okostelefonjával készít képeket, amelyek később ötleteket adnak neki. Előfordul, hogy sokáig érlel egy gondolatot, míg vászonra kerül, a kép pedig egy délután vagy másfél hónap alatt elkészülhet, de Margitnál előfordul, hogy később átfesti.

 

A mester szavai

Bettenhäuser Katrin már önálló formanyelvet alakított ki, jó szemléletű festő, akárcsak Luksander Margit. Mindkettejük sok szakmai ismeretet szerzett. Olyan dimenzióba értek képeikkel alkotói tevékenységük során, amely sokak kíváncsiságára tarthat számot

- Barabás László festőművész, tanár

Kiállításmegnyitó

Bettenhäuser Katrin és Luksander Margit festményeiből nyílik kiállítás március 8-án, pénteken 17 órakor a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben (Aradi vértanúk útja 16.). A tárlatot Mózes László grafikusművész nyitja meg. Közreműködik Lenner Karolina előadóművész. A kiállítás március 11-től április 1-ig tköznapokon 10 és 17 óra között tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!