Győr és környéke

2019.02.19. 07:34

Kiemelt jelentőségű: hamarabb épülhet a vízi élménypark Győrben - látványtervek

Optimális esetben akár idén elkezdődhet a vízi élménypark építése Győrben. A beruházást a kormány azzal is segíti, hogy kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Hancz Gábor

A kormány Modern Városok Programja keretében 18 beruházás valósul meg a következő években Győrben. Ezek egyike a meglehetősen leromlott állapotban lévő strand korszerű, látványos vízi élményparkká alakítása. A fejlesztés jelenleg az előkészítés fázisában van, s a folyamat felgyorsulhat azáltal, hogy a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A kormányhatározat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A vízi élménypark mellé – ahogy ezen a látványterven is látható – egy parkolólemezt is építenek majd.

Dr. Sipos Gertrúd, a győri polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási főosztályvezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy ennek hátterében két ok áll. Az egyik, hogy a strand 25 különböző helyrajzi számon helyezkedik el, márpedig az általános építéshatósági szabályok alapján építési engedély csak egy telekre adható. Elméletileg ugyan megoldást jelenthetne a telkek összevonása, azonban ez egyrészt rendkívül hosszadalmas lenne, másrészt jogi akadályokba ütközne, ugyanis a terület keleti és északi részén elsőrendű árvízvédelmi mű található, amely kizárólag a magyar állam tulajdonában állhat. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a létesítendő építmények több ingatlanon, illetve építési teleknek nem minősülő részen helyezkedjenek el. Emellett rövidebb, 8–15 napos hatósági eljárási határidőket szab meg a hagyományos eljárásban érvényes 30–75 nappal szemben. Dr. Sipos Gertrúd szerint ez is gyorsítja a projekt megvalósítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatallal hetek óta egyeztetnek erről a folyamatról, így nem arról van szó, hogy a jogszabály bármely érintett számára derült égből villámcsapást jelentett volna.


Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program győri polgármesteri biztosa kérdésünkre elmondta, hogy tavasszal készülnek el a vízi élménypark kiviteli tervei. Az önkormányzat utána indíthatja el a feltételes közbeszerzési eljárást, s ha az eredményes lesz, a kormánnyal még meg kell kötni az erre a projektre vonatkozó támogatói okiratot, hiszen a fejlesztés költségeit az állam fizeti. A szakember úgy látja, a kivitelező optimális esetben ősszel kaphatja meg a munkaterületet. A munkálatok nagyjából két évet vehetnek igénybe, így az átadás 2021-ben várható. Az biztosnak látszik, hogy a strand 2020 nyarán zárva lesz. Páternoszter Piroska ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az óvodai és iskolai csoportok úszásoktatásának helyet biztosító sátras uszodát addig szeretnék nyitva tartani, ameddig csak lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!