Győr és környéke

2019.01.16. 12:56

Zenetanulás online - Segítenek, de a tanárt nem helyettesíthetik az alkalmazások - Győri zenészt kérdeztünk

Alapszintű gitártudást elleshetünk YouTube-videókból, de ha komolyan szeretnénk venni a zenélést, az élő instrukciók, a hangszeren történő bemutatások elengedhetetlenek.

Ihász Nóra

Ősz Dénes végzős, péterfys diák, a zenetanulás és zenélés már tíz éve része mindennapjainak. Két szenvedélye a komoly- és könnyűzene, előbbit a Liszt Ferenc Zeneiskolában, utóbbit egy osztálytársakkal közös zenekarban gyakorolja.


Vajon hogyan hasznosítja a Z generációs fiatal a különböző zenei app-eket?

Ősz Dénes (jobbra) édesanyjával, Felsmann Adriennel -, aki hat éven át tanította zenélni fiát - és jelenlegi zenetanárával, Simon Bencével.

Ősz Dénes (jobbra) édesanyjával, Felsmann Adriennel -, aki hat éven át tanította zenélni fiát - és jelenlegi zenetanárával, Simon Bencével.


Milyen portálokat, applikációkat ismersz, amik segítenek a zenei tudás fejlesztésében? Te használsz ilyet, legyen szó inspirációgyűjtésről, vagy valamilyen zenei skill fejlesztéséről?


Külön alkalmazásokat zenetanulásra nem igazán használok, de amit mindenképp érdemes megemlíteni, az a YouTube. Nagyon sok fiatal - köztük én is - használja ebből a célból, hiszen rengeteg anyag található fent rajta.


Én például alapszinten ott tanultam meg gitározni, valamint pár zongora darabot is onnan lestem el, a dobos videókról nem beszélve. Így inspirációnak, vagy akár tanulásnak is, szerintem ez a legfontosabb alkalmazás.

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

Ezen kívül megemlíteném még a GarageBand-et, ami egy alap program kezdő és profi zenészeknek egyaránt, itt akár egy komplett számot is összerakhatunk, vagy csak felvehetjük ötleteinket, elképzeléseinket.


Az ismert Shazam-ot is ide sorolnám, ami felismeri az adott zenét például a rádióból, nagyon hasznos ez a program zenészeknek és nem zenészeknek egyaránt, valamint a Spotify-t, ahol szinte a ma létező összes zene fent van.


Zenész ismerőseid körében mennyire elterjedtek ezek az app-ek, honlapok? Illetve, mit gondolsz, kiválthatja a személyes, zenetanárral való tanulást, gyakorlást egy ilyen applikáció?


Főként ezeket az alkalmazásokat használják az ismerőseim is, de azt gondolom, hogy ez alap szinten, valamint inspirációgyűjtésre hasznos, azonban egy tanárt semmi esetre sem helyettesíthet.


Az élő instrukciók, bemutatások a hangszeren elengedhetetlenek, ha az ember zenélni szeretne egy kicsit is komolyabb szinten.


Ha ezt a szintet elértük, utána már okosan, körültekintően, nagyon jó dolgokra lehet használni ezeket az alkalmazásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!