Győr és környéke

2019.01.29. 08:00

NAK: Ki mint öntöz, úgy arat majd

A földforgalmi törvényről, s az agrárpolitika aktuális kérdéseiről, az egyre sürgetőbb öntözésfejlesztésről esett szó a napokban a győri városházán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gazdafórumán.

Laczó Balázs

Majdnem megtelt a városháza díszterme a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumán, amin főként a települések kamarabizottságai képviseltették magukat. Méghozzá szép számmal, hiszen – amint Németh Gergely megyei kamaraelnök beszámolt róla – a 183-ból jelenleg 173 megyei településen működik NAK-bizottsági elnökség.


Beszélt a szervezet hatékony működéséről, s közölte: a megyében tavaly 2100 földadásvétel történt, döntő hányaduknál a települési elnökség adott szakmai véleményt, javaslatot a szükséges földbizottsági döntéshez. Szólt arról is, hogy az őstermelői igazolványok körüli visszaéléseket sikerült visszaszorítani a kormányhivatal hatékony ellenőrzéseinek köszönhetően.


 Az őstermelői igazolványok körüli visszaéléseket sikerült visszaszorítani.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint az öntözéstechnológiát azonnal el kell kezdeni fejleszteni.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint az öntözéstechnológiát azonnal el kell kezdeni fejleszteni.

A kormányhivatal részéről Széles Sándor köszöntötte a megjelenteket, a kormánymegbízott arról beszélt, hogy a gazdákat az európai uniós politika – a migráció kapcsán a környezetvédelmi változások, az agrártámogatások alakulása – húsba vágóan és igen komplex módon érinti.


Példaként említette a szerinte rosszul alkalmazott európai külpolitikát is Oroszországgal szemben. Mint mondta: Oroszország pár év alatt olyan agrárgazdaságot állított fel a kenyér- és takarmánygabona kínálati piacával, ami a magyar gazdálkodóknak megoldhatatlan kihívást jelent, ha nem váltanak technológiát. Ez – többek között – az informatika terén generációs váltást is indukálni fog.


Jelenleg szerencsés helyzetben vannak ugyanakkor az agrárgazdálkodók a következő generáció felkészítéséhez – mutatott rá –, mert az agrárkamara és a Magosz jelentős jogszabályalkotó képességgel és politikai súllyal rendelkezik, amit ki kell tudni használni.


Jakab István, a Magosz elnöke többek közt azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás miatt 5–10 éven belül már ott is lehetetlen lesz megfelelő öntözés nélkül termelni, ahol ma ez még csak kockázatosnak számít.


Mint mondta: az engedély nélküli kutak legalizálásának határidejét 2020. december 31-re sikerült halasztani, mert „akkor bonthatunk el egy házat, ha felépült az új". „Azon dolgozunk, hogy a kis telkeken lévő fúrt kutak és nagy öntözőgazdaságok öntözőberendezései között különbséget téve egészen új eljárás szülessen, de jelen pillanatban átfogó egyeztetést végzünk."


Hozzátette, a kormány döntött tavaly arról, hogy 2020-tól évente 17 milliárd forint állami forrást biztosítson öntözési célú fejlesztésre. A Magosz ugyanakkor megpróbál már 2019-től forrást találni, hogy az érdemi munka előbb megkezdődhessen e téren.


Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója a január 11-től hatályos földforgalmi törvény változásairól beszélt, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy földvásárlás esetén változik az elővásárlási sorrend.


A szomszéd települések határán fekvő földek esetében a helyben lakó szomszéd fogalma vagy az állattartókra vonatkozó szabályozás is módosult, utóbbinál ugyanis az elővásárlási jog feltételeként szigorít a törvény az állattartói minősítés kritériumain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!