Győr és környéke

2018.12.12. 08:00

Már nem vizsgálják a kutyatámadást

A rendőrség megszüntette a nyomozást az elmúlt évek egyik legszörnyűbb tragédiájának, a nyúli kutyatámadásnak az ügyében. A márciusban elhunyt kislány, Ramóna haláláért nem lehet senkit hibáztatni - ezt támasztották alá a beszerzett információk.

Laczó Balázs

„Lehet, hogy féltékeny volt a kutya" – mondta nekünk még akkor az idén március 13-i halálesetről megkérdezett ebszakértő állatorvos. Zeusz, az amerikai staffordshire terrier valamiért megvadult és a család saját udvarán egyetlen harapással megölte a dédapjával sétálgató másfél éves kislányt.


A megvadult állatot elaltatták, ezt már a rémálom első órájában maga a család kérte a kiérkező állatorvostól, de akkor még jogilag nem volt rá lehetőség. Az ebet az egészségügyi hatóság kéthetes megfigyelése alá kellett helyezni.


Nyomon követtük a büntetőeljárást, hiszen bármilyen fájdalmas is ez épp az érintetteknek, vizsgálat következett a nyúli házban történtek miatt.


A megyei rendőr-főkapitányság annak rendje szerint gondatlanságból elkövetett emberölés ügyében ismeretlen tettes ellen folytatott eljárást. Kikérdezték a gyászolókat, beszerezték a kutyával kapcsolatos adatokat és nyilatkoztatták a szakértőt.


Úgy tudjuk, azt is vizsgálták, hogy a kutyafajta tartásával kapcsolatban szükség volt-e külön előírt körültekintésre, létezett-e szabályozás, tiltás rá vonatkozóan, amit megszegtek volna, s tudjuk, hogy a válasz: nem. Úgy tudjuk, nemrég megszüntették a nyomozást.


Ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva a rendőrség közölte, mind az adatok, mind a szakértői vélemények azt támasztották alá, hogy a kutyatámadás alkalmával sem szándékosan, sem pedig gondatlanságból elkövetett cselekmény nem történt.


A lapunknak tavasszal nyilatkozó állatorvos egyébként azt mondta: az eset rá kell hogy irányítsa a figyelmünket arra, ha valahol pici gyerek van – tehát egy méternél alacsonyabb –, akkor előfordulhat, hogy az állat nem emberként azonosítja, hanem prédának vagy riválisnak véli.


A bull típusú kutyáknál különösen fontos, hogy alaposan képezzék, fárasszák le őket fizikailag és pszichikailag is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!