Győr és környéke

2018.12.20. 11:41

Győri középiskolások kutatása jelent meg az Akvárium Magazinban - Két halfaj légzését vizsgálták

Gál Júlia és Szöllősi Anna az Audi-iskola 11. évfolyamos diákjai, mindketten rajonganak a biológiáért. Egy nyári táborban végeztek kísérleteket a halak légzésével kapcsolatban, amiből végül publikáció is született.

Ihász Nóra

tűzcselle és az Endler-guppi halfajokat vizsgálták a 11. osztályos diákok, akik csillogó szemmel számoltak be a nyári biológia tábor élményeiről.


Sok-sok gyakorlatias példán, kísérleten, boncoláson voltak túl a tábor után, sőt a hagyományos biológia órákon is figyelmet fordít tanáruk, Bacher József, ezekre az ismeretszerzési formákra.

 

A nyári táborban volt egy segítőm, méghozzá egy volt tanulóm, aki jelenleg biológia-kémia szakos tanárnak tanul az ELTE-n.

Minden nap látványos kísérleteket csináltunk - például sertésszívet is boncoltunk -, amik hozzájárulnak a sikeres emelt érettségihez, sőt az élménybiológia érdeklődővé teszi a diákokat, így a tanulás is gördülékenyebben megy.

Tanév közben is gyakran mikroszkópozunk, annyival másabb így tanulni bármiről, legyen szó például a moszatokról vagy épp a szúnyoglárváról

- mondja Bacher József, aki tavaly óta tanít az Audi Hungaria ÁMK-ban, emellett 20 éve a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanára.


Gál Júlia és Szöllősi Anna jelenleg a biokémiát szeretik a legjobban, de tanáruk szerint mindig épp az aktuálisan átvett témakör fogja meg őket a leginkább, és ez az élménypedagógiai módszereknek is betudható.


 

Ha nem lennének ilyen diákjaim, akkor már rég más pályán lennék

- hangsúlyozza Bacher József, aki büszke arra, hogy - a már említett - volt tanítványa rendszeresen publikált szaklapokban középiskolás korában. Gál Júlia és Szöllősi Anna sikereinek is nagyon örül, részben azért is, mert tudja, a legtöbb tanóra németül zajlik, ami egy plusz kihívás, és sok-sok energiabefektetés szükséges hozzá.


A legtöbb ott tanuló diák németországi, illetve osztrák továbbtanulási lehetőségekben gondolkodik; a külföldi egyetemek a két lány gondolataitól sem állnak nagyon távol.

Gál Júlia és Szöllősi Anna. Fotó: Ihász Nóra

Gál Júlia és Szöllősi Anna. Fotó: Ihász Nóra

 

Szegedről származom. Három évvel ezelőtt költöztünk Győrbe, pontosabban egy Győr melletti faluba, mert édesanyám itt kapott munkalehetőséget.

Orvosnak készülök. Elsődlegesen külföldön szeretnék továbbtanulni, de ha nem sikerül, akkor Magyarországon is ezt a szakot jelölném meg

- meséli Szöllősi Anna, aki nagyon boldog, hogy iskolatársa -, aki egyben barátnője is - a szomszéd faluban él családjával.

 

Még nincsenek konkrét terveim, de az biztos, hogy a biológiával fogok továbbmenni

- teszi hozzá Gál Júlia, aki negyedik osztályosként kezdett az Audi-iskolában tanulni. A halak légzését taglaló kutatás kapcsán elmesélte, édesapja és bátyja gyakran járnak horgászni, és olykor-olykor ő is csatlakozik hozzájuk, így ez a kísérlet nagyon közel állt hozzá.


Végül a német oktatás kapcsán azt is elmondták a diákok, hogy nagyon örülnek, hogy a tények mellett ok-okozati összefüggéseket is tanulnak, mindig a tanárral közösen felteszik a kérdést: mi miért történt?, a légkör pedig igazán nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!