Győr és környéke

2018.12.08. 08:00

Élet a vásárcsarnokban, három hónapja áll az ideiglenes sátor

A vevők többsége visszatalált kedvenc árusaihoz a három hónapja ideiglenesen működő győri vásárcsarnokban, ahol hidegek a reggelek - amint azt ősszel is meg lehetett jósolni. Ám amit nem jósolt meg senki: hogy hajnalban bent van hidegebb. Olyan, mint reggel a fűtetlen autó.

Laczó Balázs

Szeptember 3. óta működik ideiglenes helyén a vásárcsarnok, s az eladók, a vevők összességében derűlátóbbak, mint ősz elején. Egyetlen állandó gond a hideg. A problémát egyelőre az árusok – s nem a vásárlók – érzik a bőrükön, mert 8-ra, 9-re a sátor felmelegszik a tömegtől. 


– Nekem jobban tetszik a hely, mint a régi. Szellősebb és könnyebben elfér az ember – mondja egy asszony pénteken délelőtt fél tíz körül. – S most nem is olyan hideg, de azért jobb lenne, ha az emberek becsuknák maguk után a kaput – teszi hozzá, s kérését egyébként egy jól olvasható cédula is tartalmazza a bejáraton. Horváth Zoltán szerint is átláthatóbb a sátor, egy derűlátó kereskedő pedig még októberben vélte úgy, hogy a körbe-körbe járásra késztetett vevők sokkal könnyebben találnak rá az ő termékeire. Úgy tudjuk egyébként, az emeleti mirelites kivételével mindenki átjött.

 

Réti Károlyéknál a fénykép készültekor négy fok volt, de hajnalban alig ment fagypont fölé. Fotó: Bertleff András

Réti Károlyéknál a fénykép készültekor négy fok volt, de hajnalban alig ment fagypont fölé. Fotó: Bertleff András


De ami a vásárlók hőérzetét illeti, mást mutat a hőmérő 5 órakor, amikor a beton kamatostól adja vissza az éjjel megtartott hideget, s az első órákban odakint pár fokkal melegebb van, mint bent – mondja Réti Károly zöldségkereskedő. – Az előbb mértük, plusz négy fok volt, kora reggel talán egy-kettő. De a múltkor mínusz kettőre is lement éjjel. Ez nekünk már a határ. Ha tartósan nulla alatt van, akkor nem hagyhatjuk itt éjszakára letakarva az árut, raktár pedig nincs, mint a régi helyen. Így nyilván jóval kevesebbet rendel az ember, csak annyit, amennyit kihozhat. Az év többi részében egyébként nekünk előnyös, hogy éjjelre itt hagyhatjuk, jól őrzött helyen, és nem kell ide-odarángatni, nem törődik a gyümölcs. De ha mínuszok vannak, tönkremegy.


Egy másik zöldséges rákontrázik, szerinte mínusz hét fok már az a hőmérséklet lesz, aminél lehúzhatják a rolót, mert napközben sem lehet majd pulton tartani az árut. S így is csak az alma és a narancs, a hagyma bírja mínusz 7 fokig, míg a paprika, a paradicsom, a retek mínusz 2–3 foknál már tönkre fog menni. A megkérdezettek bíznak abban, hogy az állandóan nyíló-csukódó nagy kapu helyére majd kis ajtót helyeznek, amivel talán pár fokot nyer a helyiség. Megkerestük a kérdéssel a Győr-Szolt, s ha fejleményről tudunk – várhatóan néhány napon belül –, akkor beszámolunk róla. Ozsvárt Tamás szóvivő egyelőre annyit ígért: keresik az olyan megoldásokat, amelyek a kevéske meleg megtartását segítik elő.


A fenntartó 400 millió forintot költött egyébként a sátorra saját költségvetésből, mert ez nem volt benne a pályázati forrásból készülő projektben. Többen mondták, hogy jövő nyárig a puszta túlélésre játszanak, hiszen még mindig sokkal jobb az ideiglenes helyen árulni, mint sehol. Réti Károly szerint összességében kevesebb valamivel a vevő, de az őszhöz képest sokan visszataláltak. A fűtésre azonban csak egyéni kezdeményezések akadnak: bekapcsolnak itt-ott egy hősugárzót, ami miatt olykor naponta több áramszünet is volt. Órákon át nem működtek hát a pénztárgépek, a mérlegek, és nem világítottak a lámpák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!