Győr és környéke

2018.11.13. 14:11

˝Egy kezdő mérnök nettó 250-300 ezer forint alatt nem áll szóba velünk˝ - állásbörze a győri egyetemen + fotók

A győri egyetemen szervezett keddi 13. Regionális Állásbörze kiállítóinak többsége az autóiparhoz kötődött. A mérnökök továbbra is keresettek; nem elég az utánpótlás, a régióban egyre nagyobb a konkurencia, ráadásul sok frissen végzett egyből külföldre megy.

Gyurina Zsolt

„Mindenkit keresünk és annyit, ahányan jönnek" – ez a kulcsmondat többször is elhangzott az újságíró kérdésére kedden, a Széchenyi-egyetem aulájában szervezett 13. Regionális Állásbörzén.


A 34 kiállító jó része persze az autóipart képviselte (főgyártó és beszállító) volt, de a prímet vivő nagyok, mint az Audi, a Dana mellett standdal jelent meg például a megyei kormányhivatal, amelynek munkatársai pár hetes tanfolyamokat ajánlottak azoknak, akiknek nem jut munka. Tőlük az is megtudtuk, hogy a legnépszerűbb targoncás, illetve műkörmös képzésük. Sok volt a külföldi tulajdonú kiállító: dán, amerikai, indiai, német cégek keresték leendő alkalmazottjaikat. 

13. Regionális Állásbörze a győri egyetemen. Fotók: Bertleff András


„Az állásbörze évek óta önszervező, a vállalatok minket keresnek meg, hogy szeretnének jelen lenni – nyilatkozta lapunknak Zentai Effi szervező. – Öt új kiállítónk van, a többiek évek óta ugyanazok." Újdonságként idén interjúszobát alakítottak ki, ahol a cégek egyből tesztelhették a jelentkezők felkészültségét. A kiállítók általában mérnököket, műszaki menedzsereket, logisztikusokat kerestek, de volt cég, amely építő- és építészmérnökök után kutatott. Sokan a gyakornokokat szerették volna magukhoz csábítani, de főállást is bőven kínáltak.


Az Exxon amerikai olajcég IT-s és kontrolleres végzettségű fiatalokat keresett; mint mondták, minden évben 8-10 főt vesznek fel a Széchenyi-egyetemről. Többségükkel vélhetően az állásbörzén találkoznak először. A budapesti székhelyű Antenna Hungária Zrt. szorosan együttműködik a Széchenyi-egyetemmel. Toborzási szakértőjük, Janka Miklós elmondta, hogy főleg villamosmérnököket keresnek.


˝Évről-évre egyre nehezebb a kiválasztás – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait. – A környéken egyre nagyobb a konkurencia, ráadásul nincs elég utánpótlás mérnökből, aki pedig végez, gyakran azonnal megy külföldre.˝ Pedig egy kezdő mérnök nem keres rosszul: ˝Egy frissen végzett villamosmérnök nettó 250-300 ezer forint alatt nem áll szóba velünk; az informatikusok esetében ezt az összeget nyugodtan szorozzuk meg kettővel.˝


„Azzal a céllal jöttünk, hogy a lehető legtöbb önéletrajzot gyűjtsük össze" – fogalmazott Balics Ákos, aki az Audi Hungária motorfejlesztésén dolgozik, s szívesen mesélt az érdeklődőknek munkájáról. Nem panaszkodik, már csak azért sem, mert évente kétszer repülhet a cég mexikói és kínai részlegéhez. Apropó, önéletrajz: volt kiállító, amelynél arról panaszkodtak, hogy kevés fiatal érkezik felkészülten, önéletrajzzal a kezében, ráadásul sokan nem tudják még, hogy milyen állást akarnak. Végezetül pedig egy dicséret, amelyet a tatabányai Coloplastnál fogalmaztak meg: „Sok kollégánk érkezett a Széchenyiről és teljes mértékben elégedettek vagyunk a munkájukkal."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!