Győr és környéke

2018.10.04. 09:00

Újra megérkezett a szűrőkamion Dunaszegre

Újabb száz, negyvenévesnél idősebb dunaszegi vehetett részt buszos egészségügyi szűrővizsgálaton a településen: három év alatt háromszáz helyi teljes orvosi vizsgálatát állta a falu. Most négymillió forintot költöttek erre. Tavaly volt, akit a szűrés után műteni, mást szívkatéterezni kellett.

Cséfalvay Attila

Fizikális vizsgálat, hasi áttekintő ultrahangvizsgálat, mellkas CT-vizsgálat, spirometria, EKG-, komplex labor- és PSA-szűrővizsgálat – ezeket a szűrővizsgálatokat végezték el néhány hete újabb száz, negyven év feletti dunaszegin. Egy szűrőbuszt rendelt a településre az önkormányzat, így egy helyen, helyben minden fontos vizsgálatot elvégeztek.


Először 2016-ban döntött úgy a falu vezetése, hogy megtakarított pénzét a helyiek egészségügyi vizsgálatára fordítja. Az ország első mobil CT-szűrőállomása gördült be először a faluba, s akkor két nap alatt száz helyi – főként 45 és 65 év közötti – egészségi állapotát mérte fel. A szűrések teljes díja közel 4 millió forint volt, melyet az önkormányzat finanszírozott. Tudatosan takarékoskodtak erre a kiadásra, tavaly újabb száz helyivel folytatva a vizsgálatokat, hisz voltak, akik az első körből kimaradtak. Ekkor újabb 4,5 milliót költöttek a dunaszegiek egészségére, de ismét voltak kimaradók (húszan), így idén harmadszor is meghirdették ezt a lehetőséget.

 

Tetőtől talpig - Helyben vélhetően többen elmennek az átfogó szűrésre. Dunaszegen már három éve adott a lehetőség a negyven felettieknek.

Tetőtől talpig – Helyben vélhetően többen elmennek az átfogó szűrésre. Dunaszegen már három éve adott a lehetőség a negyven felettieknek.

 

"Az eddig vizsgálatok során előfordult már, hogy az eredményeket látva volt, akit sürgős műtétre kellett vinni, mást szívkatéterezésre. Sajnos a magas vérnyomás vagy vércukorszint is gyakori diagnózis" – összegezte a tapasztalatokat Babos Attila polgármester. Hozzátette, akadnak, akik azért ódzkodnak a szűréstől, mert attól félnek, "találnak náluk valamit". Ha így is lenne, akkor is jó eséllyel még időben tudnak lépni az orvosok. A településvezető szerint, ha lehetőségük lesz rá, jövőre újra megrendelhetik a kamiont.


Tavaly a testületi ülésen dr. Környei Miklós háziorvos úgy összegezte a szűrést: "a laborvizsgálatok hasznosak voltak, jó visszacsatolás a háziorvosi kezelésen rendszeresen megjelenők esetében, de ugyanez a helyzet a hasi ultrahang-, prosztata-, pajzsmirigyvizsgálatok tekintetében is. Alapvetően hasznosnak mondhatjuk, hiszen szűrtek ki cukorbeteget, tüdődaganatos beteget, akit azóta meg is műtöttek. Több személyt irányítottak tovább különböző szakrendelésekre." Bekő József tavaly, felesége pedig most volt a szűrésen. "Megnyugtató volt, amikor megérkeztek az eredmények. Ráadásul a komplex szűrésért nem kellett fizetni és rohangálni, szinte házhoz jött" – mondta végül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!