Győr és környéke

2018.10.19. 20:03

Szabadhegyi iskola - Negyven év: csak a név változott

Két napig a jelen és a múlt diákjaival és tanáraival ünnepel a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, amelyet a győriek nem kis része még mindig úgy emleget, mint az ,,Ortutay-iskola". Negyvenéves az intézmény.

Sudár Ágnes

Nevében többször is változott Győr egyik ismert iskolája, tanításai elveihez, profiljához ugyanakkor szinte a kezdetektől ragaszkodik. 


Rövid múltidézés csak: 1978 szeptemberében kezdte meg működését Győr akkor még  új lakótelepén, Szabadhegyen. 


A tizenhat tantermes, 400– 500 tanuló képzésére alkalmas iskolában a kezdetekben ötven pedagógus tanított 29 tanuló- és 10 napközis csoportot. S mivel a Lang János tervei alapján készült iskola a Konini utcába került, ezért az első neve 1978–1984 között Konini Úti Általános Iskola volt.  

Ismert sportolókkal, az iskola egykori diákjaival játszhattak a mai kisdiákok. Fotók: Bertleff András 

A második öt évben, a tanulólétszám folyamatos növekedése után csökkenés állt be, 1983-ban ugyanis megépült a lakótelep harmadik iskolája, a Kodály Zoltán Általános Iskola. A „konkurencia" megtette hatását: 1300 tanuló helyett „csak" 800 kisdiáknak adott otthont akkor az intézmény. 1984 májusában aztán Ortutay Gyula Herder-díjas néprajzkutató nevét vette fel az iskola, s a tömegoktatást felváltotta a minőségi munkára való törekvés. Az iskola értékközvetítő és képességfejlesztő program (ékp) szerint működött tovább és tett szert országos elismertségre. Az „ékp" ma is sokszor emlegetett kifejezés az intézményben. 

A jelenkor igazgatója, Rémi Péter az ékp mellett a szintén sziklaszilárd sportvonalat, illetve a nyelvi (német, angol) képzést nevezi a siker kulcsának. A „Szabadhegyinek" nincs gondja a diáklétszámmal, jelenleg 760 gyerek tanul, évfolyamonként átlagosan három osztályban. 

 

A negyvenéves születésnapra kétnapos rendezvénnyel készült az intézmény, a programok tegnap kezdődtek, s ma folytatódnak. Az iskola volt diákjai (ismert sportolók) csütörtökön a gyerekekkel játszottak ki-ki mérkőzést, de természetesen ünnepi műsor is volt. Mára a hivatalos jubileumi program marad, amelyre többek között Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő mellett a tankerület vezetőjét, Blazovicsné Varga Mariannát is meginvitálták.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!