Győr és környéke

2018.10.06. 09:00

Rubinnál is szebb közös hivatás - Együtt kezdtek tanítani és együtt vették át az emlékdiplomát

Állhatatosságról, szerelemről, a szülőfaluhoz fűző gyökerekről szól Nagy Miklósné Erzsi néni, a tanítónő és férje, a karnagy és ének-zene tanár története. Az egyetemen nemrég tanítói emlékdiplomákat adtak át, ritkaság, hogy a 70 éves rubindiplomát egy házaspár két tagja együtt vegye át.

Laczó Balázs

„Én még nem vagyok öreg, ő már az" – mutatja be magukat férjével évődve az ajtót meleg mosollyal szélesre táró Nagy Miklósné. Mert Erzsi néni csak decemberben lesz 90 éves, férje pedig júniusban betöltötte azt. A házasság 1949-ben köttetett, egy évvel azután, hogy a két gyömörei pedagógus átvette tanítói diplomáját. A múlt heti díszünnepségen kapott rubindiploma az asztalon pihen, megbecsült helyen, ahol a fal az unokák fényképéé, a díszhely meg a dédunokáké.

Nagy Miklós és felesége együtt kezdték a pályát falusi tanítóként 1948-ban, egy évvel később házasodtak össze. Fotó: H. Baranyai Edina

 

Sok aranydiplomást köszöntöttek, s adtak át az egyetemen vasdiplomát is a 65 éve végzett Pónya Lászlónak. Rubindiplomát Nagy Miklósék mellett Csathó Barnáné, Virányi Lászlóné, Almási Ottokárné kapott. A korrekorder viszont a 80 éve, 1938-ban Győrött végzett Takács Józsefné (sz. Háncs Etel Teréz).

Ki tudja, hány száz vagy inkább ezer gyermek tanulta Nagy Miklósnétól a matematikát, az éneket, a testnevelést a győri Radnóti-iskolában vagy a gyömöreiben, ahol még az olvasásra, írásra is ő oktatta a kicsiket, s bevallja: igazán a magyart szerette.


Díszpolgár, helytörténész


Gyömöre szívdobbanása mindkettejüket elkíséri, a rábacsanaki születésű Nagy Miklós is ott nevelkedett, később ott is tanított. De ahogy saját gyerekeik iskoláztatása már egyre nehezebb feladatot jelentett a város távolsága miatt, a hatvanas években végül beköltöztek. „Azt a nyarat végigsírtam" – emlékszik a tanítónő.


Miklós bácsi három éve már díszpolgára, helytörténésze is a falunak, ahol megismerné őket a nemrég kivágott öreg diófa, ami mellett diákként zenés esteket, színjátszó-előadásokat tartottak a csapattal. Nagy Miklós muzsikált, szerelem szövődött, s a világban háború volt. Már kicsi korától ismerte „Kővári Erzsit", de a románc a bombázások idején, a riadók alatt kezdődött. „Ő mindig másnak udvarolt – legyint rá kedvesen az asszony –, én meg, ha valaki nekem megpróbált udvarolni, azzal kerültem a találkozást."


Budai Ilonát tanította


A két leendő pedagógus az átmeneti időkben választott pályát, Erzsi néni a polgári iskola utolsó orsolyita osztályába járt a rend beszüntetése előtt, Nagy Miklós pedig egyházzenei szakra készült, s megszűnt a szak. Az asszony tanított, egészen a ’86-os nyugdíjazásáig, tőle tanult hát énekelni kiselsősként a ma már Kossuth-díjas Budai Ilona, vagyis neki csak „Ilonka", aki akkor jó tanuló és „jó kislány volt", szintén díszpolgára már Gyömörének.


Kapcsolatban Kodállyal


Nagy Miklóst a zenei hallgatók és növendékek nemzedékei ismerték, 2015-ben írt könyve fontos forrásmű a zenei képzésről. Művelődésügyi osztályvezetőként is ismert volt a Barsi Ernő generációjához tartozó tanár, s miközben gyermekoperát, más műveket szerzett, megszervezte többedmagával a vízi színpadot, a zenenevelési konferenciát, megálmodta a zenei tábort, igazgatta a Liszt Ferenc Zeneiskolát, ahová akkoriban még hangszereket is a vendéglátóhelyektől kellett beszerezni, olyannyira nem voltak adottak a feltételek. Vezetője volt a konzinak, onnan a képzőbe pályázott, s tanszékvezetőként ment nyugdíjba. Nemcsak tanított, tanult is örökké, már az ötödik ikszben járt, amikor úgy döntött, hogy elvégzi a zeneakadémiát.

Az 1959-es kép a fertődi Haydn-emlékkoncerten készült, rajta Nagy Miklós és Kodály Zoltán.

Jó kapcsolatban állt Kodállyal, Szőnyi Erzsébettel, bár Kodály – mint mondja – távolságot tartott. Fertődön Nagy Miklós szervezett Haydn-emlékkoncertet ’59-ben, a karmesteri emelvényen Kodály Zoltán állt, zúgott a taps. Az élő legenda azt mondta: a kastély udvarának jobb az akusztikája az operaházénál – idézte fel Nagy Miklós. Kodály emlékének csillámporát mások is őrzik a családban: Miklós bácsiék mind a két lányának emlékkönyvébe beleírt a zeneszerző, tudjuk: szolmizálás fejében.


A Facebookon


Szobányit betöltenek a családi emlékek és relikviák, fotók, gyerekrajzok, diákok megsárgult levelei. Erzsi néni őszinte meglepetést szerzett, amikor e cikk szerzőjének személyes üzenetét is előhajtogatta tárcájából, féltve őrzi 35 éve. A rubindiplomás házaspártól azzal váltunk el, hogy „majd találkozunk a Facebookon". Mert bár Erzsi néni nem barátja a számítógépnek – ő a felnőttkifestőkre kapott rá végtelen türelmével –, férje viszont aktív a közösségi oldalon. Feltölt, letölt a Régi Győrről, s okostelefonján tegnap be is jelölte fotósunkat, egy perc múlva pedig már szívélyes sorokkal üdvözölte.

Erzsi néni nagy örömet szerez volt diákjának azzal, hogy ma is féltve őrzi neki szóló, megsárgult levelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!