Győr és környéke

2018.10.19. 09:00

Pénz beszél, a közmunkás jobb lehetőségeket keres

Aki teheti és alkalmas rá, az átmeneti megoldást jelentő közfoglalkoztatást a versenyszférára cseréli. Egy év alatt a megyében átlagosan ötszázzal kevesebben dolgoztak az állami programban. A béremelések hatására akár háromszor több fizetéssel számolhat, aki a piacon helyezkedik el.

Cséfalvay Attila

Már 40 ezren váltottak idén közfoglalkoztatásról versenyszférára


Magyarországon az idén már 40 ezren mentek át a közfoglalkoztatásból a versenyszférába, és a jelenlegi 110–120 ezerből még 30–50 ezren léphetnek át az elsődleges munkaerőpiacra – ezt mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára nemrégiben Budapesten egy gazdasági fórumon. Év végéig a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedési juttatást vehetnek igénybe sikeres nyílt piaci elhelyezkedésük esetén.

Menni vagy maradni? - A közfoglalkoztatottakra számítanak az önkormányzatok, de a piac is - magasabb bérért - várja őket (képünkön Kővári Imréné a gönyűi játszóteret rendezi). Fotó: B. A.

Menni vagy maradni? – A közfoglalkoztatottakra számítanak az önkormányzatok, de a piac is – magasabb bérért – várja őket (képünkön Kővári Imréné a gönyűi játszóteret rendezi). Fotó: B. A.

2016 februárjában írtunk Oross Gáborról, aki akkor már közel három éve volt a kisbajcsi önkormányzat közfoglalkoztatottja. Korábban kőművesek mellett dolgozott, előtte az erdészetnél és a húsiparban.


 „Sok munka kevés pénzért" – így foglalta össze ott szerzett tapasztalatait. A pénztárcája az önkormányzatnál sem lett tele a nettó 50 ezer forinttól, amit zsebre tehetett, de egyrészt alkalmi munkával kiegészítette bérét, másrészt úgy volt, OKJ-s parkgondozói képzésre megy, s ha sikeresen elvégzi, az önkormányzat állandó alkalmazottja lehet – valamivel több pénzért. „Sajnos nem maradt nálunk, az esztergomi Suzuki-gyárban talált állást" – mondta Kamocsai Sándor polgármester.


„A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél 2015–16-ban 236 közfoglalkoztatott dolgozott, 2016–17-

ben pedig 182. Most 81 főt foglalkoztatunk a négy erdészetünknél és a társaság központjában" – tudtuk meg Fekete Teréztől, az erdőgazdaság szóvivőjétől.


„Nagyjából az önkormányzatunknál megfordult közfoglalkoztatottak fele talált állást a versenyszférában" – reagált kérdésünkre Major Gábor gönyűi polgármester. „Most öten dolgoznak nálunk, egyikük épp a hónap közepén tervezi, hogy távozik: csak átmeneti időre jött, s visszatér saját szakmájába, fodrászként dolgozik majd. Vannak azért »állandó« közfoglalkoztatottjaink is, nem titok, örülünk, ha maradnak, nem egyszerű új embert találni a kilépettek helyére."


A megyei statisztikai adatok is megerősítik, hogy kevesebb lett a közfoglalkoztatott. Miközben 2017 júniusában átlagosan 1725-en dolgoztak a programban, egy évvel később már csak 1221-en. Képzésük is a munkaerőpiacra jutást segíti: év végéig 686 alacsony iskolai végzettségű kap ilyen lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!