Győr és környéke

2018.10.10. 09:00

Nagyon kellene már egy bolt - Épülnek Szigetben a társasházak, de a kereskedelem megjelenését több tényező is gátolja

A kereskedelem számára továbbra is vesszőfutást jelent lépést tartani az igényekkel Győr-Szigetben, azaz csak jelentene, ha társulna egyáltalán bármiféle bolti szolgáltatás a sorban épülő társasházak mellé. Sajnos nem is várhatunk egyelőre jelentős fordulatot, de egy-két apróbb, pékség méretű üzletecske nyílhat hamarosan.

Laczó Balázs

Tanulmányt lehet írni arról, ahogy a Jedlik híd szigeti lába mellett, a buszparkolóban elkezdtek élni az új pavilonok – mintha mindig is ott lettek volna, sokéves vendégkörrel. Pedig csak tavaly nyár végén épültek. Mégis Szigetben az emberek nagyon ki vannak már éhezve a kereskedelem jelenlétére, főleg azok a lakók, akik naponta buszra ülnek vagy kilométerekről kerekeznek és kutyagolnak haza, teli szatyorral. A probléma ugyanaz, mint évekkel ezelőtt: nincsen üzlet, s ahogyan a lakások épülnek, a hiány is égetőbb.


– Én mindennap a belvárosba megyek, ehhez fel kell ülnöm a buszra, még jó, hogy a fiamtól kaptam ezt a guruló szatyrot – mutatja az asszony, akit Szigetben, az egyetlen közepes méretű élelmiszerbolt előtt szólítunk meg.

 

Az asszony guruló szatyrával sokat buszozik, hogy haza tudja vinni hetente az élelmiszert.


– Óriási szükség lenne rá, egy hónapban egyszer eljövünk ide, de hát... inkább nem minősítem. Elkelne még egy, vagy akár több. Itt szemben van egy zöldséges, s a postával együtt letudom havonta egyszer ezt is, de a heti egy-két bevásárláshoz már máshová megyek. Azért az mégis elképesztő, hogy sorban épülnek Szigetben a társasházak, üzlet meg sehol.


– Fél óra busszal Marcalvárosba, fél óra az üzletben, fél óra várakozás a megállóban mindennap – panaszolja egy másik nyugdíjas asszony a Köztelek utcában. – Ha már úgyis buszra kell szállni, a lakótelepre megyek. Nyolcvanéves elmúltam, nehéz a szatyorral hazabattyogni.


Azt az egy boltot, ami van, sok kritika éri.


„Ebben a városrészben nagyon sok az idős ember, akiknek nincs már lehetősége messzebbre menni! Itt meg eszi, nem eszi, nem kap mást!" – reagál a Facebookon feltett kérdésünkre Zita.


Szabó Ákos ingatlanfejlesztő elmondta: az olajgyár helyén épülő társasházak földszintjén lesznek majd kis üzletek, ezek kialakítására a győri tervtanács is motiválta a cégét, ahogy a többit is. Köztudott ugyanis, hogy a város főépítészének szívügye a boltkérdés, látva az aránytalanságban rejlő közlekedési káosz veszélyét is, hiszen minél gyengébben ellátott egy környék, annál többen ülnek autóba. Ezért Révi Zsolt keresztülvitt egy könnyítést tavaly a helyi építési szabályzatban – amint arról többször is írtunk –, hogy vegyes rendeltetésű társasházak földszintjén ne kelljen három vagy öt parkolóhelyet létrehozni a saját telken belül.


De Szabó Ákos elmondta: a szolgáltatások kialakulása Szigetben is háromszoros akadályba ütközik. Az új épületet építőnek a telek kihasználatlansága, a parkolóépítés költsége jelenti a problémát. A társasházak földszintjén pedig – bár nagyon előremutató az említett könnyítés – a lakókkal alakul ki sokszor feszültség, mert tartanak a zajtól, a hajnalban „pittyegő" teherautóktól. S harmadikként ott a plázastop, ami a családiasnál nagyságrenddel nagyobb kereskedelmi egységek létrehozását gátolja, s ez ráadásul mára csak még szigorúbb lett. Az eddig meglévő kiskapukat is bezárták, az önkormányzatnak pedig – hiába ismeri a helyi viszonyokat – nincs beleszólása, ezért egy fejlesztő sem kockáztatja meg, hogy levezényel egy projektet, aminek a végén a debreceni központú szakhatóság nem ad engedélyt.


Egyelőre tehát az általunk megkérdezett főépítész sem tud beszámolni folyamatban lévő nagyobb fordulatról. De kisebb, „pékség méretű" egységekből több is nyílik a közeli jövőben – mondta Szabó Ákos. Egyébként legközelebb – a Köztelek utcai üzletenkívül – a Dunacenter fekszik, s Újvárosban működik két közepes élelmiszerbolt, egy a Liget utcában, egy meg a Nép utcában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!