Győr és környéke

2018.10.16. 09:00

Ilyen kevés víz még nem volt a Dunában

Megdőlt minden idők legalacsonyabb vízállása a Dunán Komáromnál, s tegnap Nagybajcsnál is e szint közeléig süllyedt a folyó. A helyzet csak rosszabb lehet a következő napokban, még 10 centimétert csökken a vízszint. A horgászok attól tartanak, ha sokáig ennyire kicsi marad a víz az ágrendszerben, a fogságba esett halakat kieszik a vaddisznók és a gázlómadarak.

Cséfalvay Attila

Hétfő délben már csak 6 centiméteren állt a vízmérce Komáromnál a Dunán: a valaha mért legkisebb vízszint előtte 18 centiméter volt, ami most megdőlt. 


A vízmérce 0 pontja persze relatív, építéstechnológiától függ: a folyómeder sok helyen átalakult (mélyült), aminek következménye, hogy a korábban meghatározott 0 pont alatt is lehetnek vízállások. 

Az extrém alacsony vízállás hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk harmadát tudják csak kihasználni.

Azt is el kell mondani: a folyó legmélyebb része a sodorvonal, vízmércét viszont csak a partnál tudnak felállítani. Gönyűnél és Nagybajcsnál is közel a negatív rekord: a –31 centiméteres szintet 9 centiméterre közelítette meg hétfőn a folyó vízállása, s tovább apadhat. Németh József igazgató kérdésünkre hozzátette: a hatnapos előrejelzés szerint még 10 centimétert. 


A vízgyűjtők időjárását a hét végéig még túlnyomórészt anticiklonális hatások alakítják, emiatt csak a Duna legfelső szakaszának térségében várható – de ott is jelentéktelen mennyiségű – csapadék. „A Duna alsó-ausztriai szakaszán továbbra is alig változó, lassan apadó a vízjárás jellege. Az érkező vízhozam másodpercenként mindössze 800–900 köbméter körüli. Emiatt a folyón a következő napokban is maradnak az igen alacsony vízállások és vízhozamok" – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az extrém alacsony vízállás hátráltatja a hajózást, az árufuvarozók kapacitásuk harmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajókforgalmát korlátozták, a kikötők kihasználtsága is csökken. 


A sporthorgász-egyesületek megyei szövetsége attól tart, hogy az alacsony vízszint nagyobb kárt tesz a halállományban. „Emiatt kértük, hogy hívják össze a Szigetközi Vízpótlórendszer Üzemeltetési Bizottságát, s ha van lehetőség, az ágrendszerbe több vizet vezessenek" – mondta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a szövetség ügyvezetője.


Az érkező vízhozam másodpercenként mindössze 800–900 köbméter körüli.


Ez egyébként most is több, mint a minimális meghatározott érték, ám ha hosszabb távon marad az extrém alacsony szint, a tocsogókban fogságba esett halakat a vaddisznók és a vízimadarak fogják „kihalászni". A vízügyi igazgató úgy reagált: természetesen összehívják a bizottsági ülést, meghallgatják az érdekeltek kéréseit, s megvitatják, mi a mozgásterük a kérdésben. Hozzátette, az biztos, hogy a vízdinamikára továbbra is figyelniük kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!