Győr és környéke

2018.10.15. 11:22

Győr első szerkesztőjéről fontos életrajzi adatok derültek ki

Zetykó József 1857-ben alapította a Győri Közlönyt.

kisalfold.hu

A nagy összefogással készülő Győr városi monográfiához jelentős segítséget és támaszt jelent Győr városának egyik leghosszabb ideig működő lapja a Győri Közlöny. Az újság alapítója, kiadó tulajdonosa és felelős szerkesztője Zetykó József volt. Az 1857. október 1-jei induláskor "kereskedelmi és szépirodalmi lap" alcímmel jelent meg a Győri Közlöny. Sokáig a város egyetlen rendszeres időközönként megjelenő kiadványa volt. Zetykó József 1857-től 1860 szeptemberéig volt a lap vezetője, 1862-ben rövid ideig vármegyei levéltáros, 1863-tól vármegyei számvevő.


További élete ez idáig ismeretlen volt számunkra, de kutatásaim alapján napvilágra kerültek az óriási munkát végző alapító-szerkesztő életrajzi adatai. Levéltári és sajtóközlemények alapján kiderült, hogy ötvenhét esztendősen Győrben halt meg 1865. június 21-én – olvasható a levéltárban megtalálható Győr-belvárosi anyakönyvi bejegyzésben. "Lapunk alapítója Zetykó József, az utóbbi években Győr megye számvevője, szenvedélyes zenekedvelő, hosszas betegeskedés után tegnap délután meghalt. Béke poraira!" – írta rövid hírben a Győri Közlöny, 1865. június 22-én. Utolsó lakhelye a 96. sz. ház volt. Június 23-án Winterl Antal kanonok temette.


Felesége Riese Emília volt, aki Győrben 1862. június 7-én halt meg, amikor Zetykó József még megyei levéltárnoki munkakörben dolgozott. Ekkor a 35. sz. házban éltek. Gyermeke Zetykó Gyula, aki Tatán született 1835-ben és 1860-ban Győrben kötött házasságot. Ruschek Antal győrszigeti plébános a Győri Közlönyben 1882. október 15-én a 25 éves Győri Közlöny jubileuma alkalmából a következőket írta "Zetykó József, az első szerkesztő emlékének, ki ma már nincs az élők között, de akinek kétségkívül legnagyobb érdeme van a mai ünnepben, minthogy ő kezdte a lapot, és pedig ügyesen kezdte, úgy, hogy a jól lerakott alapra könnyebb volt építeni az utódoknak. Legyen áldott emléke, mint ki úttörő volt - magyar tudott lenni akkor, mikor az még nehéz dolog volt, mikor a magyarságért nem érdemkeresztet, hanem előbb kapott valaki rab-bilincseket."


Győr városa nagyon sokat köszönhet Zetykó József erőfeszítéseinek és bátorságának, hogy még a Bach-korszakban megindította az 1857-1896 között folyamatosan működő újságot.


Biczó Zalán, Győr

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!