Győr és környéke

2018.10.31. 08:00

A fogságba esett halakat önkéntesek is mentették, megjelent egy rapsic is

Volt, aki hazavitte volna, ha nem bukik le, több önkéntes viszont segített a mentésben Vámosszabadinál, ahol a ,,kiszaladt víz" miatt fogságba rekedt halakat szedték ki a ,,dagonyából" s telepítették át. Több mint tízmázsányi, főként csukát és compót tettek élővízbe halőrök és horgászok.

Cséfalvay Attila

Az év nagy részében szinte a töltés lábát mossa a Duna-ág a vámosszabadi határnál a szigetközi töltésre felhajtva Patkányospuszta irányába. Az elmúlt hetek extrém alacsony vízállása miatt azonban az itteni mederből is visszafutott a víz, csapdába ejtve így a halakat, melyek bennrekedtek a Kalacsi-ágban. A megyei szövetség halőreinek horgászok jelezték ezt, akik azonnal megkezdték a mentést. A helyszínre ment Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a sporthorgász- egyesületek megyei szövetségének ügyvezetője is, aki szintén segédkezett a munkában. 


„Tanulságos volt ez a vasárnapi mentés. Mielőtt a munka elindult volna, a helyszínre ért egy szigetközi férfi, aki egy hordóba szedte össze a vergődő halakat, s azt az otthoni tavába tette volna. A halőröknek azt mondta, úgyis csak elpusztulnának a visszamaradt tocsogókban. Természetesen feljelentést teszünk a férfi ellen" – mondta az ügyvezető. Azt kéri: aki a kis víz miatt hasonló mederszakasszal találkozik, jelezze a halőri bejelentő számon (06-30/9859-329). 

 

A halőrök mázsaszám szedték ki és vitték át a Pulai-ágba a fogságba esett élő példányokat.

A halőrök mázsaszám szedték ki és vitték át a Pulai-ágba a fogságba esett élő példányokat.


„Annak viszont nagyon örülünk, hogy önkéntesek, horgászok segítettek a halmentésben. Bellovitz Dávid, Bellovitz Ákos, Takács Zsuzsa, Czikkart Krisztián, Szűcs László és Ivancsó Márton segítségével aznap körülbelül 600 kilogramm halat szedtünk ki a fogságból, s a Pulai-ágban tettük őket vízbe. Ezek közel 70 százaléka csuka volt, köztük sok ivadék, de egy méteres példány is akadt. Több tucat compót, balint és harcsát tettünk élővízbe, de védett csík halat vagy szivárványos öklét is." Hétfőn egyébként a halőrök folytatták a munkát, s nagyjából újabb 500 kilogrammnyit tettek át a folyóba – összesen nagyjábólkétmillió forint értéket mentettek meg.


Az ügyvezető hozzátette, ma összeül a szigetközi vízpótló rendszer üzemelési bizottsága, s a vízügyi igazgatósággalközösen dolgoznak a helyzet megoldásán. A kalacsi részen egyébként azóta emelkedett a vízszint, s ez elegendő lehet a meder visszatöltődéséhez. A szövetség azt szeretné elérni, hogy később a halak életterét óvó beruházásra nyerjen forrást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!