Győr és környéke

2018.09.28. 14:48

Gyurgyalagok fészke lett a löszfal, ami beépítésre szánt terület Győr-Ménfőcsanakon

Még tart a nyomozás a purhabbal kifújt győr-ménfőcsanaki gyurgyalagfészkek ügyében. Miután hiába vártak a madarak védelmére, egy helyi lakó tett figyelmeztető táblákat az élőhelyre. Amiatt aggódik, hogy a löszfal a fészkekkel jelenleg beépítésre szánt terület.

„A gyurgyalagok megjelenése a környék csodája. Pár éve az építkezések során bontották meg, majd rövid időn belül megérkeztek ide a gyurgyalagok, s fészket vájtak. Naponta csodáltuk a színes madarakat" – mondta az utcában élő Sütheő László. Őt is megdöbbentette, amikor májusban purhabot fújt valaki a fészkekbe, s több állat elpusztult. 

Kitáblázva – Sütheő László tette ki a figyelemfelhívó jelzést a löszfalba vájt gyurgyalagfészkek elé. 

„A Győri Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntette megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Tekintettel arra, hogy a nyomozás folyamatban van, arról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni" – ezt közölte kérdésünkre a rendőrség. Így aztán nem erősítették meg azt az információnkat, hogy a nyomozók látókörébe került egy lehetséges elkövető. 

 

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága tett feljelentést az ügyben – mivel viszonylag friss gyurgyalagtelep volt, ők az esetig nem is ismerték ezt a fészkelőhelyet. Váczi Miklós őrszolgálat-vezető elmondta, fontos, hogy minél többen odafigyeljenek erre a helyre, s védjék a madarakat. Emiatt is örült Sütheő László kezdeményezésének.

A gyurgyalagok megjelenése a környék csodája. Pár éve az építkezések során bontották meg, majd rövid időn belül megérkeztek ide a gyurgyalagok, s fészket vájtak.

A gyurgyalagok megjelenése a környék csodája. Pár éve az építkezések során bontották meg, majd rövid időn belül megérkeztek ide a gyurgyalagok, s fészket vájtak.

„Azt gondoltam, a purhabos eset után valamit lépnek az illetékesek, térfigyelő kamerával vagy más módon védik a területet. Úgy tudom, ennek jogi akadályai voltak. Mivel az eset óta több hónap telt el, két táblát tettünk a löszfal elé, minden arra járót figyelmeztetve: nyáron itt gyurgyalagok költenek, s figyeljünk az élőhelyükre" – beszélt a figyelemfelhívó „akcióról" a ménfőcsanaki férfi. Hozzátette, tudomása szerint hamarosan itt útjavítás kezdődik, a táblát (s főként a fészkeket) remélhetőleg a szakemberek is figyelembe veszik a munka során. Bízik benne, hogy az odafigyelés az elkövetőt is elrettenti a bűnismétléstől. 

˝Amiatt is aggódom, hogy az érvényes rendezési terv szerint a löszfal (melyben a fészkek vannak) beépítésre szánt területként jelenik meg. Levelet írtam az önkormányzatnak ebben az ügyben.˝

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!