Győr és környéke

2018.08.07. 20:50

Tragédia 20 halottal - ugyanolyan történelmi repülő zuhant le az Alpokban, mint amilyen Péren leszállt tavaly

17 utas és a 3 fős személyzet elhunyt a légi szerencsétlenségben.

Szeghalmi Balázs

"Az 1939-ben gyártott gépmatuzsálem a Golden Globe-díjas filmsorozat, a többek közt Sopronban is rögzített `A korona´ forgatására érkezett hazánkba. Ahogy a péri személyzet egyik tagja fogalmazott: repülni képes múzeumi példány szemtanúi voltunk" - írtuk "A sas leszállt Péren - történelmi repülő landolt Győr közelében"című cikkünkben 2017 februárjában.


Egy másik Junkers Ju 52 típusú repülővel tragédia történt a napokban: 17 utassal és a 3 fős személyzettel a gép hegycsúcsnak csapódott a svájci Alpokban 2540 méteres magasságban. A balesetet senki nem élte túl. Egyelőre vizsgálják a svájci hatóságok, hogy mi okozta a tragédiát. A lezuhant Junkers Ju 52-et ugyanaz a svájci légitársaság, a Ju-Air üzemeltette, mint amelyik másfél éve a Magyarországon forgatott filmhez kölcsönözte az oldtimer, második világháborús gépet. A kisalfold.hu megbízható forrásból úgy értesült: biztosan nem az a repülőgép vágódott a sziklákba, mint amelyik Péren járt másfél éve.

 

Junkers Ju 52 típusú repülő a péri reptéren. Fotó: Cseh Róbert

Junkers Ju 52 típusú repülő a péri reptéren. Fotó: Cseh Róbert



Ameddig nem derül ki, hogy mi történt a fekete napon, a Ju-Air az összes tervezett sétarepülést lemondta a flottájába tartozó többi Junkers Ju 52 típusú repülővel. A harmincas években Németországban gyártott különleges repülőket három darab BMW csillagmotor hajtja. A Junkers Ju 52 típusból kevesebb mint tíz működőképes gépet tartanak számon a világon.

A tragédiáról szóló svájci portál tudósítását itt, a Ju-Air sajtóközleményét ide kattintva olvashatják.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!