Győr és környéke

2018.08.14. 10:36

Paradicsom termett a Baross úton Győrben - fotó

A kertészkedést és annak egy praktikus formáját, a magaságyást népszerűsítették a minap a győri kertbarátok, a győri Baross útra kitelepített mobil ágyásokkal.

Kisalföld napilap

"Nincs az a kiskert, ahol ne lehetne zöldséget termeszteni, ráadásul könnyen!" – erre szeretné ráébreszteni az embereket Nagykutasi Viktor – Lakás és Kert magazinunk állandó szerzője –, aki a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete elnökeként társaival két mobil magaságyást telepített ideiglenesen a győri sétálóutcába. 

A magaságyás egyre elterjedtebb kertészkedési forma, nem véletlenül.


– Az emelt ágyásokat könnyű gondozni – ideálisak például a gyerekek és az olyan idősek számára, akiknek nehezésre esik a hajolgatás és a térdelés. Vagyis kevesebb idő- és energiabefektetéssel termelhetők meg benne a finom és egészséges zöldségek. Ráadásul jóval több, mint a hagyományos kerti ágyásokban, számítások szerint egy négyzetméterről másfélszer-kétszer több termés takarítható be. A magaságyás kis helyen elfér, nem utolsósorban pedig kifejezetten mutatós – sorolta az előnyöket Nagykutasi Viktor.


Valóban, a Baross út elejére kitelepített két magaságyás akár egy díszkertbe is beillett volna, a raklap alapra deszkából készített építmények tetszés szerinti magasságban elkészíthetők. 

 

Nagykutasi Viktor és Ujhelyy Károly tucatnyi zöldséget és fűszernövényt varázsolt a győri sétálóutcába a magaságyásokba.

Nagykutasi Viktor és Ujhelyy Károly tucatnyi zöldséget és fűszernövényt varázsolt a győri sétálóutcába a magaságyásokba.


Akár gyerekméretben, mint a kisebb, ötven centiméteres változat, amelynek segítségével a gyerkőcök is megismerkedhetnek a kertészkedés szépségeivel. 


Így van ez Ujhelyy Károly hobbikertész családjában is. A a kertbarátkör elnökségi tagjának kis unokája a Baross úti ideiglenes ágyásokból is örömmel szüretelte a folyton érő epret. A gyerekágyásba emellett aromás fűszernövényeket ültetett, és vidám díszekkel tették a legkisebbek számára is érdekessé. 

A másik magaságyásba koktélparadicsom, paprika, cékla, csilipaprika, karalábé, zeller, snidling és metélőpetrezselyem került, a kártevőket pedig vidám büdöske tartja távol.


– Látszik, hogy egy ilyen kis területre is mennyiféle zöldség, fűszernövény ültethető, ezért a magaságyás mindig a válaszom arra a kifogásra, hogy túl kicsi a kert – mondja Nagykutasi Viktor. 


A szakember hozzátette: az emelt ágyás akár szilárd burkolatra is helyezhető, ideális társasházak udvarára, illetve ahol van háziállat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!