Győr és környéke

2018.08.31. 09:00

Óraadókkal végül van elég tanár Győrben és környékén

Matek, technika, ének-zene szakos pedagógust a legnehezebb találni.

Sudár Ágnes

 Sok diák rémálma ezt a mondatot olvasni, de a tény ettől tény: három nap múlva becsengetnek a 2018/2019-es tanévre. Az augusztus számukra még bőven a vakációt jelentette, az iskolákban ugyanakkor az elmúlt egy-két hétben vált véglegessé, hogy a pedagóguslétszámot az adott intézmények biztosítani tudják-e. A matematikára és a készségtárgyakra – technika, ének-zene – találtak nehezebben szaktanárokat a győri tankerület hetven iskolájában, de óraadói megbízásokkal, az intézmények együttműködésével becsengetésre mindenhol meglesz a szükséges létszám – kaptuk a választ. 

Becsengetnek nekik is – A pedagógusok az utolsó héten még egyeztetnek, aztán átadják a helyet a padban a diákoknak. Fotó: H. Baranyai Edina

 Néhány napja az álláshirdetések szerint még 949 tanári állásra vártak jelentkezőket országosan. A meghirdetett helyek nyelvtanári, ének-zene, illetve földrajz–biológia szakos pedagógusi állások voltak.


 Minket nyilván a helyi helyzet érdekel elsősorban, a választ Blazovicsné Varga Marianna győri tankerületi igazgatótól kértük a betöltött/betöltetlen álláshelyekről. Blazovicsné válasza elején leszögezi, náluk gyakorlat, hogy már az előző tanév végén (2018 tavaszán) felkészülnek a tantárgyfelosztásra és a munkaerő-tervezésre.

„Személyi változások mindig vannak, ilyen a nyugdíjazás vagy a magánéleti okok miatti lakóhelyváltás" – ezekre is reflektálnia kellett a tankerület iskoláinak. 


A lényeg: „Szeptemberre a 70 intézményben teljeskörűen rendelkezésre áll a szükséges pedagógusállomány. A nehezebben betölthető szakokat az idei évben is elsősorban a matematika és a készségtárgyak – például ének-zene, technika – jelentették, de a szakos ellátottság biztosításában mutatkozó esetleges – rendszerszinten elenyésző óraszámban jelentkező – hiányok pótlását az intézmények közötti szoros együttműködéssel tudjuk kezelni. Például azzal, hogy élünk az óraadói megbízás lehetőségével is."

A Kölcsey-iskola tanára, Mujzer Richárd ˝jolly joker˝, hisz fizika-matek-technika szakos. Fotó: H. Baranyai E.

A Kölcsey-iskola tanára, Mujzer Richárd ˝jolly joker˝, hisz fizika–matek–technika szakos. Fotó: H. Baranyai E.

 Blazovicsné Varga Marianna kitér a természettudományos tárgyakra is, amelyek – ahogy az országos számoknál írtuk is – általában a fejtörést okozzák az iskolaigazgatóknál: „A matematika és a természetismereti tantárgyak tanításának szakos ellátására középtávon is megoldást nyújtva a győri tankerület együttműködik a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával."


 A tankerület tehát a győri tanítóképzővel közösen igyekszik biztosítani itt helyben a megfelelő létszámot, ami fontos, de az is – s erre már a pedagógus-szakszervezet hívta fel országosan a figyelmet –, hogy a pályára kerülő frissdiplomások harminc százaléka három-négy éven belül elhagyja a pályát. A fizetésekhez – még ha emelkedtek is az elmúlt négy évben –, illetve az életpályamodellhez hozzá kell tehát nyúlni, mert egy pályakezdő fiatal tanárnak nem lehet kérdés, hogy a fizetéséből tudja-e állni az albérlet árát. 


De ugyanúgy figyelni kell a „kifutó" korosztályra is, ugyanis a pedagógusok mintegy fele 50 év fölötti, 5–6 éven belül ők elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, s onnan kérdés, hogy maradnak-e óraadónak vagy bezárják maguk mögött a tantermük ajtaját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!