Győr és környéke

2018.08.29. 09:00

Az 50 milliárdhoz közelít az adóbevétel Győr-Moson-Sopron megyében

Lassuló ütemben, de így is több mint 4 százalékkal nőtt a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok helyiadó-bevétele tavaly. Ha a gépjárműadót is hozzászámoljuk, majdnem 47 millió forint folyt be az önkormányzatok kasszájába.

Hancz Gábor

 A 183 Győr-Moson-Sopron megyei települési önkormányzat 44 milliárd 931 millió forint helyiadó-bevételre tett szert 2017-ben – derül ki abból az adatsorból, amelyet a Pénzügyminisztérium állított össze a Kisalföld kérésére. Az összegben szerepel az iparűzési, az idegenforgalmi, az építmény-, a telek-, a települési adó, valamint a magánszemélyek kommunális adója is. Nincs ugyanakkor olyan önkormányzat, amely valamennyi lehetséges adónemet kivetné. 

 

Az összeg 4 százalékkal, csaknem 1,9 milliárd forinttal magasabb, mint a 2016-os volt. A növekmény tehát számottevő, de elmarad a korábbi évek bővülési ütemétől: a tavaly- előtti summa 7, a 2015-ös 12 százalékkal múlta felül az egy esztendővel korábbit.


Több helyen a gépjárműadó a fő

A Kisalföld másfél évtizede közli évről évre az önkormányzatok helyiadó-bevételeinek listáját, ugyanakkor az idei az első alkalom, amikor a cikkünk mellett található lajstromba a gépjárműadó-adatokat is belevettük. Ez az adónem hivatalosan nem helyi, hanem átengedett központi adónak minősül, amelynek 40 százaléka gyarapítja a települések kasszáját, 60 százaléka pedig az állami költségvetésbe kerül. Ezt figyelembe véve reálisabb kép kapható az egyes falvak, városok gazdasági erejéről, főleg, miután néhány község – Tényőtől Tápszentmiklóson át Markotabödögéig – inkább nem vet ki iparűzési adót, csak hogy minél több fuvarozási vállalkozás székhelyét csábítsa magához, s így magasabb gépjárműadó-bevételre, összességében pedig mégiscsak több adóforintra tegyen szert. Ha a helyi adókat és a gépjárműadót egyben nézzük, akkor a 183 önkormányzathoz 46 milliárd 679 millió forint folyt be.

 A tetőtéri ablakokat gyártó Velux Magyarország Kft. két Fertőhöz közeli település adóbevételét is gyarapítja. Felvételünk a szerelősoron készült.

Győr ismét rekordot döntött tavaly

Ahogy tavaly, úgy ezúttal is jelentősen árnyalja a képet, hogy Győr az elmúlt évben ismét rekordot döntött, s egymaga 1,3 milliárd forinttal növelte helyiadó-bevételeit, azaz a bővülés mintegy kétharmada a megyeszékhelyhez köthető. Mindez annak ellenérekövetkezett be, hogy a városban az iparűzési adó kulcsa 2014. január 1-jén a maximális 2-ről 1,8 százalékra csökkent. Idén év eleje óta a mérték már csak 1,6 százalék –kérdés, ez milyen hatással lesz a végösszegre a mostani és a következő esztendőkben.

A tavalyi számok alapján mindenesetre Győr a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatok összes adóbevéte-

lének 58, gépjárműadó nélkül számított helyiadó-bevételé– nek 59,1 százalékát tudhatta magáénak. Az utóbbi arány a korábbi évekből is ismert és folyamatosan emelkedik: 2005- ben még csak a torta 49, 2013-ban már 54, 2016-ban pedig már 58,7 százaléka volt a Rába-parti városé. Teljesen egyértelmű, hogy a rendkívül magas számokban döntő szerepe van a járműiparnak, azon belül pedig a több mint 12 ezer embert foglalkoztató Audi Hungaria Zrt.-nek és beszállítói körének.


Egyébként is igaz, hogy Győr-Moson-Sopronban a városok képviselik a legnagyobb súlyt. A 12 magasabb közigazgatási rangú település kis híján 39 milliárd forintot kasszírozott, ami 83,5 százalékos hányadot jelent. Ahogy hosszú évek óta, úgy a hatszeletes tortából öt szelet ezúttal is őket gyarapította. A városok persze nem egyformán tehetősek, de még a közülük leggyengébb Pannonhalma is 30. az összes adóbevétel és 67. az egy lakosra jutó összeg alapján.


Egy lakosra jutó bevétel: váltás az élen


A községeknél jóval nagyobb a szórás. A körükben listavezető Mosonszolnok 2690-szer több pénzt kasszírozott, mint az utolsó Mérges, holott lélekszámban csak 18-szorosköztük a különbség. Az egy lakosra jutó adóbevétel alapján készült lajstromot ugyanakkor – 2003 óta először, amikor Petőházát váltotta az élen – nem a Mosonmagyaróvárhoz közeli falu vezeti, hanem Sopronkövesd. Az Autoliv ottani gyáránakköszönhetően listavezetővé vált faluban a Belügyminisztérium adatai szerint tavaly 1300-nál is kevesebben laktak, mégis több mint 415 millió – fejenként 333 ezer – forintnyi adó folyt be az önkormányzathoz. Ezen a listán e két falut Mo-

sonudvar, Győr, Lövő, Károlyháza, Kunsziget, Jánossomorja, Dunakiliti és Gönyű követi.


Kevés vállalkozás, kis mozgástér

Ahogy Sopronkövesden, úgy az élmezőnybe tartozó falvak zömében is egy-két nagyobb vállalkozás adja a bevétel túlnyomó részét. Mosonszolnokon ez a visszapillantó tükröket gyártó SMR és a szintén 

autóipari beszállító BOS, Lövőn a Roto, Dunakilitin a Veritas és a konzervgyár, Kunszigeten a Federal Mogul és a Sick Kft. Ahol viszont kevés a vállalkozás, ott kevesebbet is lehet a tejbe aprítani. Az aránytalanságokra példa, hogy hét Győr-Moson-Sopron megyei faluban az egymillió, 34-ben pedig az ötmillió forintot sem érte el a tavalyi adóbevétel. Jelzésértékű az is, hogy a lista második felébe tartozó 92 község összesen 739 millió forintot szedett be, annyit sem, mint Mosonszolnok és Sopronkövesd együtt vagy akár Jánossomorja egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!