Győr és környéke

2018.08.29. 09:00

A telefonos fizetést is megtanulják a nagyik

Az okostelefon-használat volt a slágertananyag a nagyinetes képzés legutóbbi félévében, a hamarosan elkezdődő következőn pedig azt is megtanulhatják a nyugdíjasok, hogyan fizethetnek mobiljukkal.

Rimányi Zita

– Azoknak az időseknek is ösztönzést adhat a digitális eszközök megismerésére a technikai fejlődés, akik eddig halogatták, hogy beiratkozzanak nagyinetes képzésre. Ugyanis a készpénzes fizetést egyre inkább felváltja a bankkártyahasználat, sőt, hamarosan ennek is búcsút inthetünk, mert jó erre a célra az okostelefon is – mondta el Nagy Péter, aki évek óta koordinálja azt a képzést, amelyet a nyugdíjasok szerveznek társaiknak informatikában jártas fiatalok segítségével, hogy elsajátíthassák a hasznos digitális ismereteket.

E-mailezés, blogolás, bankolás, e-ügyintézés – olyan nyugdíjas még nem volt, aki megbánta, hogy beiratkozott a nagyinetes képzésre. Fotó: Kisalföld-archívum

– Egészen másképp élnek a mai gyerekek a digitális világban, mint az előző nemzedékek tagjai, de a hatvanon túliak mindennapjait is jelentősen átformálhatja az internet. Akik jártak nagyinetre, kedvező változásokról számolnak be. Többé nem kell magányosnak érezniük magukat, az információs technológia révén több ismerősükkel, rokonukkal tarthatják a kapcsolatot, gyakrabban beszélhetnek velük – sorolta az előnyöket Nagy Péter és azt is megjegyezte, hogy ezt felismerve ajándékoznak gyakran a nagyszülőknek gyerekeik okostelefont, laptopot. Ám akik ilyeneket kapnak, gyakran félnek attól, hogy nem tudják megtanulni a számukra csodaeszköznek tűnő kütyük kezelését. Pedig ezt már több száz, nagyinetes tanfolyamot végzett kortársuk megcáfolta. Nyolcvanon túliak bizonyították például, hogy sosem késő a netet megismerni és ezt unokáik is értékelik.


Már a tanfolyamokon is fiatalokkal találkozhatnak a nagyinetesek, ugyanis a győri Jedlik-középiskola helyiségeiben az intézménybe járó diákok oktatják őket. Többek közt az internet, a tablet, az okostelefon, a közösségi oldalak használatára, a netes bankolásra, az e-ügyintézésre, a blogolásra. Vannak, akik több képzési modult is elvégeztek, miután a kezdő tanfolyamot kijárták, mert folyamatosan fejlődik a digitális technológia és nem mindegyik nyugdíjas tudja ezt az alapismeretek birtokában önmagakövetni. Oktatóik arra is gondot fordítanak, hogy megmutassák, miként kerülhetik el, ismerhetik fel az álhíreket.


A következő félév tanórái szeptember 10-től kezdődnek, hetente egy alkalommal két órát vesz igénybe a képzés. Az érdeklődők a http://nagyinetszkor.blogspot.hu/ internetes címen találnak információkat és a nagyinet.kepzes@

gmail.com e-mail-címre írhatnak. A kezdő tanfolyamra jelentkezők a 20/936-3884-es telefonszámot hívhatják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!