Győr és környéke

2018.05.09. 08:23

Történelemérettségi 2018 - Videón mutatjuk a tökéletes megoldásokat + fotók

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

kisalfold.hu

Videón a megoldások - A feladatlapokat Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója töltötte ki.

 

 

 



13.05 - Íme, a 2018-as középszintű történelem érettségi megoldásai


A győri Kazinczy-gimnázium igazgatója, Németh Tibor szerint az idei középszintű történelemérettségi megfelel a követelményeknek. Kettest könnyű, ötöst nehéz szerezni. "Mindig azt tanácsolom a diákoknak, hogy legyen türelmük akár többször végigolvasni a hosszabb szövegeket. Ha ezt megteszik, akkor még szerény tudással is találnak kapaszkodókat, akár a történelmi atlasz segítségével" - javasolta Németh Tibor. Bár történelemérettségi egy év múlva lesz újra, a jó tanácsot érdemes megfogadniuk a jövőre érettségizőknek.   

 

Kérjük, az élesebb képekért töltsék le a feladatlapokat.


A feladatlapokat Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója töltötte ki.

 

Németh Tibor

Németh Tibor - fotó: Kisalföld-archívum


9.20 - Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében!


Az első ipari forradalomról, a KGST-országokról, háromszáz évvel ezelőtti etnikai változásokról és a nyilasuralomról is írhatnak esszét a diákok a középszintű töriérettségi második részében - közölte az eduline.


A középszintű történelemérettségi második részében a diákok négy esszéfeladatot kapnak, ezek közül azonban csak kettőt kell megoldaniuk - a négy téma között idén az első ipari forradalom, a KGST-országok, a magyarországi etnikai változások és a nyilasuralom is szerepel.


A feladatsor kétféle esszéfeladatot tartalmaz. Egy rövid feladatot – a megadott témát 100-130 szóban, vagyis 12-16 sorban kell kifejteni – és egy hosszút, amely egy 210-260 szavas esszé megírását várja a diákoktól.


A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.


A vizsgázóknak a négy feladatból kettőt kell választaniuk: egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül; egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül.


Van egy további szabály: ha a vizsgázó a rövid esszét egy 1849 előtti korszakról írja, a hosszú esszéjének az 1849 utáni témáról kell szólnia, és fordítva.


8.35 - Kádár János beszéde és Lázár János városa a feladatokban


A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű töriérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében. A diákoknak a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átszervezéséről is el kell olvasniuk egy szöveget, értelmezve a szegregáció, integráció, hátrányos helyzetű diák fogalmát - értesült az eduline.


Előzmények -  A történelem írásbelikkel folytatódnak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban.  


A középszintű írásbeli 180 percig tart, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.


A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.


Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.


A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. 


A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. 


A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!