Győr és környéke

2018.05.02. 11:53

Kísérletbazár és Techtogether Győrben: ez maga az iskola + videó

Párhuzamosan rendezték meg a Kísérletbazárt és a hozzá kapcsolódó Techtogether Junior pályaorientációs versenyt a napokban a Széchenyi István Egyetem győri campusán, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban és a kiscsarnokban. Nagyon sokan voltak, és láthatóan jól érezték magukat.

kisalfold.hu

„Ez maga az iskola" – utalt Dr. Földesi Péter rektor a Techtogether eredményhirdetésén arra, hogy a Széchenyi-egyetem gyakorlatorientált képzéseit, a világ élvonalában szereplő hallgatói csapatok mindennapjait, illetve a campus szerteágazó laborhálózatát hasonló életérzés hatja át, mint ezt a jó hangulatú vetélkedővel és kísérletek százaival telt gazdag napot.

Nyíregyházától Szegedig, az ország minden részéből elhozták Győrbe kísérleteiket a diákok. A Czuczor-gimnázium három csapattal érkezett a Mobilisba.

A Kísérletbazár a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ egyik fő rendezvénye. Az ország minden részéből érkeznek ilyenkor a világra nyitott, kíváncsi, kísérletező kedvű általános- és középiskolás diákok, és a legjobb science centerek is bemutatják különleges látványelemeiket. Saját bemutatótere volt például a Mobilison kívül az óvári FUTURÁ-nak, a debreceni Agórának, az egri Varázstoronynak és a Csodák Palotájának is.


„Idén ráadásul csavartunk a programon. Korábban megnézhették a kísérleteket a gyerekek, most saját kísérleteiket is magukkal hozhatták és bemutathatták vagy a saját pultjukon, vagy már a központi kiállítótérben felállított színpadon is" – mondta Dr. Dőry Tibor, a Mobilis ügyvezetője.

 

Vámosszabadiból az egész alsótagozat eljött. Kamocsai Antalné tanítónő érkezésük után nem sokkal a Csillagok háborújából ismert R2-D2 robottal fotózta a lukrókat. Mint mondta, már most nagyon jól érzik magukat, és kíváncsian várják, miket láthatnak még a nap során.


A vámosszabadi kisdiákok a sok-sok látogatóval együtt hosszasan elidőzhettek például a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium bemutató pultjai előtt. Három csapattal érkeztek, az elektromágnesességgel, a súrlódással, a folyadékok áramlásával kapcsolatban prezentáltak érdekes kísérleteket. Kísérőtanáruk, a matematika-fizika szakos Szabó Zoltán igazgatóhelyettes elmondta, hogy lépten-nyomon ismerősökbe botlik a Széchenyi-egyetemen, hiszen nagyon sok volt Czuczoros tanul most is a győri campuson.

Gábriel Bálint, Váczi Fanni és Budai Zsófia a hőtant vette alapul a kísérletekhez.

Szegedről, a Tisza-parti Általános Iskolából érkező Bonyák Bence saját készítésű, pneumatikus robotkarját mutatta be. A győri Gábriel Bálint, Váczi Fanni és Budai Zsófia asztalánál hőtannal foglalkozó kísérleteket láthattak az érdeklődők. Úgy égettek például papírt, hogy az nem gyulladt meg.

Kuczmann Miklós professzor a Mobilis Bits pultjánál a Rubik-kocka kirakó robotot tanulmányozta.

A látogatók között ismert professzorok is feltűntek. Dr. Dóka Ottó és Dr. Kuczmann Miklós új, eredeti ötletekre volt kíváncsi, miközben zsűrizte a pultokat. A nap végén összesen százezer forint talált gazdára a legeredetibb kísérletezők között. Kuczmann Miklós a Mobilis Bits asztalánál érdeklődve figyelte a LEGO robotépítő programozó csapat legújabb modelljét, a Rubik-kocka kirakó robotot. A programozónak készülő écsi Reider Norbi, a Mobilis Bits vezetője harminc másodperc alatt kirakja a kockát, a robot eddigi rekordja kilencven másodperc. Rajzoló és jósoló robot is volt az asztalukon, az utóbbi nagy magabiztossággal válaszolt akár arra a kényes kérdésre is, hogy hosszú életű lesz-e a kérdező.

Dr. Dőry Tibor az Apor-gimnázium csapatának gratulált a fődíjhoz.

A kísérleteket bemutató diákok közül Dr. Dőry Tibor végül az Apor-gimnázium csapatának adta át az ötvenezer forintos fődíjat. Vida Gábor matematika-fizika szakos tanár kísérte el Horváth Dávid Miklós és Kovács Ákos tizedikes fiúkat, akik a gravitációs gyorsulást határozták meg egyedi módszerrel és megmutatták, hogy egy cérnaszál elbírja azt a tömeget, amivel később el tudják szakítani. Az Aporos diákok több versenyen szerepeltek már eredményesen, és a gimnázium után gépészmérnöknek készülnek, a Széchenyi István Egyetemet szeretnék választani azért, mert csupa jót hallottak a képzésekről, ráadásul közel is van, és sok a munkalehetőség a városban.

Huszonöt középiskolás csapat versenyzett az idei Techtogether pályaorientációs programján.

A Kisérletbazár kísérőrendezvénye volt a Techtogether Junior pályaorientációs rendezvény, ahol ez a hármas hatás, az egyetem vonzó képzési palettája, közelsége és a város kínálati munkaerőpiaca ugyancsak hangsúlyosan megjelent. Szammer István, a programot szervező Autopro ügyvezetője elmondta portálunknak, hogy tizenhárom iskola huszonöt csapatot állított ki Győrből, Mosonmagyaróvárról és Csornáról, százötven diák versenyzett a Techtogetherben. Az elméleti és ügyességi feladatsorokat a társszervező Mobilis úgy állította össze, hogy a középiskolások megismerjék az egyetemet és a régió cégeit is, mert így át tudják látni a pályaválasztás teljes ívét. A csapatok a jövő szakmáival kapcsolatos prezentációt is tartottak a színpadon. Tíz vállalat, kilenc egyetemi kar és tizenhárom középiskola mutatkozott be kiállítóként a harmadik győri Techtogether versenyen, amit végül a Krúdy csapata nyer meg.

„Ez maga az iskola" – mondta dr. Földesi Péter rektor az eredményhirdetésen.

A Techtogether verseny győztese a Krúdy csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!