Győr és környéke

2018.05.03. 09:00

Kelta sírok a Kert utcában Győrben

Csaknem két és fél ezer éves kelta temető részletét tárták fel a régészek Győrben.

Hancz Gábor

A győri Kert utcában tavaly már átadtak egy nagy társasháztömböt. A területen további lakások épülnek, a következő ütemben a 821-es főúthoz közelebbi részen. A kivitelezés kezdetét régészeti feltárás előzte meg.

Ujvári Ferenc ásatásvezető régész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa elmondta: Győrnek ez a része régóta ismert lelőhely, a XIX. században például a közelben egy homokbánya művelése során kelta sírokra bukkantak. A tavalyi próbafeltáráson több történelmi korszakból kerültek elő leletek.


A március végén elkezdett ásatáson az ominózus kelta temető folytatását találták meg. A szakember elmondta: a próbafeltáráson egy, most további 11 sírt tártak fel, amelyek közül egy volt hamvasztásos, a többi csontvázas. A szakember kifejtette: a sírok nagy részét korábban sajnos kirabolták, de így is sok mindent találtak, például – többnyire bronzból készült – fibulákat (azaz ruhatartó tűket), láb- és karpereceket, a férfiak mellett vaskéseket, -kardokat, -lándzsákat. Az edényekben italt, az edények mellé ételt is tettek az elhunytak mellé, amiből az állati csontok maradtak meg. A holtakat úgy helyezték tehát örök nyugalomra, hogy ellátták őket a túlvilágra tartó útra és magára a túlvilágra szükségesnek tartott dolgokkal.


Ujvári Ferenc hozzátette: a mai Kárpát-medencét megszálló kelta invázió első hullámához köthető a temető, amelyet a Kr. előtti IV. században kezdtek használni. A későbbi vizsgálatok során derülhet ki pontosabban, hogy meddig temetkeztek oda, de talán még a Kr. előtti III. században is. A temetőhöz kapcsolódó települést egyelőre nem találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!