Győr és környéke

2018.05.07. 08:21

Itt vannak a 2018-as magyarérettségi megoldásai - fotókon, videókon mutatjuk!

A 2018-as magyar írásbeli érettségi megoldásait Csengeri Mária, a győri Móra iskola igazgatójának segítségével mutatjuk be.

kisalfold.hu

15.56 - Videón mutatjuk a megoldásokat

 



​​​​​Ismert szerzők ismeretlen művei a magyarérettségin


A magyar érettségin a GYSZSZC Móra Ferenc Általános Iskolája és Szakgimnáziumában a végzősök a műelemző feladatok közül inkább József Attila és Szabó Lőrinc verseit választották. A maturálókkal az érettségi mellett többek közt társadalmunkról is beszélgettünk.

 

Sáry Brigitta, Balogh Richárd és Bősze Roxána (b-j) bizakodóan fejezte be a magyar érettségit. Fotó: Béres Márton.

Sáry Brigitta, Balogh Richárd és Bősze Roxána (b-j) bizakodóan fejezte be a magyar érettségit. Fotó: Béres Márton.


Elsőként barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor várt az érettségizőkre. A két és fél oldalas, 700-1000 szóból álló szöveg a barátság születéséről és fogalmáról szólt. A 30 perces érvelési feladatban a diákoknak olyan "újabb igényekhez, szokásokhoz" kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük, mint Valentin-nap vagy halloween. Akinek nem jött be a téma, írhatott hivatalos levelet is. Utóbbit önkormányzati képviselőnek kellett címezni. A műelemző feladatok között a két vers mellett Balázs Béla "felnőtt" meséje került terítékre.

 


A barátságról


A magyar érettségit négy órán át írhatják a diákok. A győri Móra-iskolában Bősze Roxánát, Sáry Brigittát és Balogh Richárdot kérdeztük az első napról. Abban egyetértettek, hogy a két feladatlap időelosztásán finomítani kellene. A szövegértésre 60 perc, az érvelési feladatra fél óra jut. Ezt a másfél órát végigdolgozzák az érettségizők, ám a műelemzésre a 150 percet soknak tartják. Csengeri Mária, a Móra igazgatója szerint ez évről évre visszatérő tapasztalat. "Érdemes volna gondolkozni azon, hogy a magyar érettségin a négy órát saját felelőségük szerint oszthassák be a végzősök" - tette hozzá.


A Móra három diákja bizakodóan adta be a feladatlapokat. "A legfontosabb, hogy azokra a kérdésekre válaszoljunk, amelyeket kapunk. Úgy érzem, ez sikerült. A barátságról szóló szövegértésben szó volt társadalmi folyamatokról. Örültem ennek, érdekel, hogyan élünk" - hallottuk Bősze Roxánától. Mit tart a társadalmunkban jónak és rossznak? - kérdeztük. "Jó, hogy a családdal, barátokkal tartjuk a kapcsolatot. Rossz, hogy sokszor széthúzunk" - hangzott a válasz. 

 


Rossz párkapcsolat


Sáry Brigitta nem József Attila és Szabó Lőrinc verseinek összehasonlítását, hanem Balázs Béla "felnőtt meséjét" választotta. "A novellaelemzésben a párkapcsolat értékére fókuszáltam. Mindig kettőn áll a vásár, azt mégsem tudom elfogadni, hogy a férfi megveri a nőt a novella végén" - mondta jogosan Brigitta. Balogh Richárd klasszikus szempontok szerint hasonlította össze a két verset, az érvelésben az "új igényű" ünnepek mellett is "kiállt".


Csengeri Mária, a Móra igazgatója szerint az idei magyar érettségi illeszkedik abba az évek óta jellemző sorba, hogy ismert költők, írók viszonylag ismeretlen műveit kapják a végzősök. "Nem betanult szöveget idéznek vissza a diákok, a saját gondolataikra alapozhatnak. Szintén hasznos feladat, hogy hivatalos levelet is fogalmazhatnak. A nagybetűs életben úgy is ez vár mindenkire" - közölte Csengeri Mária.


(A kisalfold.hu-n kedden a középfokú matematika érettségi megoldásait és videós elemzését nézhetik meg.)


13.58 - Fotókon a helyes megoldások


A 2018-as magyar írásbeli érettségi megoldásait Csengeri Mária, a győri Móra iskola igazgatójának segítségével mutatjuk be.

 

A nagyobb, jobb felbontású képekért kérjük, töltsék le a fotókat.



10.45 - A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin az eduline.hu oktatási szakportál információi szerint.


Az értelmezendő szöveg 700-1000 szóból áll, egy ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. A diákoknak ehhez kapcsolódó kérdéseket kell megoldaniuk.


A két és fél oldalas szöveg idén a "barátságkutatásról" - a barátság születéséről és fogalmáról - szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel.

 

Magyarérettségi 2018 Győr, Kazinczy - Fotó: H. Baranyai Edina


Az érvelési feladatban a diákoknak olyan "újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez" kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kellett alkotniuk.


Akik nem ezt a feladatot választották, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kellett tisztában lenniük. A "gyakorlati szöveg alkotása" egészen aktuális kérdésekkel foglalkozik: a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kell levelet írniuk; meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene - írta a szakportál.


 A második feladatsor két műelemzési feladatot tartalmaz, a diákok a tavaly megváltoztatott szabályok alapján azt dönthetik el, hogy egy megadott művet elemeznek, vagy az összehasonlító műelemzést választják. Erre 150 percük van.


A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük.


Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük.

Idén 45 fogvatartott készült fel az érettségi vizsgákra a büntetés-végrehajtási intézetekben, és további 149 fogvatartott szerzi meg az OKJ szakvizsga bizonyítványát - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) hétfőn.  

 

Az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik, mint a civil életben, a fogvatartotti tanulók ugyanabban az időpontban kezdik el és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint a civil diákok. A különbség abban mutatkozik, hogy nem ünneplőben és iskolapadban ülve, hanem egy börtön tantermében, formaruhát viselve adnak számot tudásukról - írták a közleményben.


10.30 - Országszerte zajlanak a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgák. Az írásbeliken mintegy 74 ezren adnak számot tudásukról emelt és középszinten. Azok a diákok, akik önhibájukon kívül, például a hétfő reggeli balesetek miatt nem értek oda az írásbelire, pótló vizsgát tehetnek. Az Oktatási Hivatal hétfői tájékoztatója szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1180 helyszínen 72 250 diák, emelt szinten 47 helyszínen 1664 vizsgázó tesz érettségit.


Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

A korábbi évek szabályozásával ellentétben a helyesírás és íráskép értékelésénél nem levonni kell pontokat, hanem a tartalom alapján elérhető 90 pont mellett a helyesírás és az íráskép alapján további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.


10.10 - József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kell elemezni a magyarérettségin - közölte az eduline.


Egy felnőtteknek szóló mesét, valamint egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kaptak a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázók.


A középszintű feladatsor második részében két feladat - egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító elemzése - közül választhatnak a diákok. Akármelyiket is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.


A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük – alighanem sokakat meglepett a választás, mert a középszintű magyarérettségi egyik műelemző feladata általában egy novellához kapcsolódik (igaz, olyan is előfordult már, hogy balladát kaptak a diákok).


Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük. Az elemzés szempontjai és maguk a művek jól passzolnak az érettségizők korosztályához, az egymás után következő generációk viszonyára is ki kell térni az esszében a két költemény alapján.


9.35 - Itt a vége a középszintű magyarérettségi első részének - a diákoknak 90 percük volt a szövegértési feladatsor és a rövid szövegalkotási feladat megoldására. A tanárok beszedik a feladatlapokat, és kiosztják a második feladatsort, amely két műelemzési feladatot tartalmaz - írta az eduline.hu.


9.15 - Kampánytémát is kaptak magyarból az érettségizők: akár lerobbant iskolájukról is írhatnak - olvasható az eduline cikkében.


Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők: lerobbant épületekről, hiányzó intézményekről írhatnak levelet lakhelyük önkormányzati képviselőjének. Az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez" kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween, 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.


Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak a hivatalos levél formai követelményeivel kell tisztában lenniük. A „gyakorlati szöveg alkotása" egészen aktuális kérdésekkel foglalkozik: a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kell levelet írniuk – meg kellett nevezniük olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene.


8.35 - Barátságkutatásról szóló szöveget kaptak az érettségizők


A „barátság szociológiájáról" szóló könyvismertető cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők – ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A két és féloldalas szöveg a „barátságkutatásról" - a barátság születéséről és fogalmáról – szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel - közölte az eduline.


8.30 - A győri Kazinczy gimnáziumban is megkezdték a vizsgákat.

 

Magyarérettségi 2018 Győr, Kazinczy - Fotó: H. Baranyai Edina


8.20 - Összesen 73 400 végzős középiskolás érettségizik májusban. Rajtuk kívül - közölte az Oktatási Hivatal - 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát (például előrehozott vagy pótló, ismétlő, szintemelő vizsgát).


8.00 - Pontban nyolckor országszerte megkezdődött a magyarérettségi - a diákoknak közép- és emelt szinten is négy órájuk van a feladatok megoldására.



7.15 - El ne késs!


Az M1-es autópályán Hegyeshalom felé a ménfőcsanaki csomópontnál a 122-es km-ben aszfaltozás miatt napközben lezárják a belső sávot.


6.40 - Mi vár a középszinten érettségizőkre?


A középszintű magyarérettségi 90+150 perces, az első részben egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kell megoldani - a 90 perc végén a tanárok beszedi a lapokat. Ezután osztják ki a második részt, amely két választható műelemző feladatot tartalmaz, erre 150 percet kapnak a diákok - olvashato az eduline összeállításában.


A szövegértési feladat szövege egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete - a kérdések ehhez vagy ezekhez a szövegekhez kapcsolódnak. Ezután következik a szövegalkotási feladat, amely lehet érvelés vagy egy hétköznapi szöveg megírása, a kettő közül a vizsgázó választ, az elvárt terjedelem 120-200 szó.


A második feladatlapon két feladat szerepel - egy mű megadott szempontú elemzése és két mű összehasonlító elemzése -, ezek közül kell kiválasztani az egyiket. 150 perc alatt egy 400-800 szavas szöveget kell írni.

 

Korábban

A vizsgák mindkét szinten 240 percig tartanak. 


Középszinten az I. feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyben egy műértelmező szöveg alkotását várják 150 perc alatt.

Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.


Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. 


Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen várhatóan mintegy 110.700-an adnak számot tudásukról. Kedden a matematika írásbelik következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!