Győr és környéke

2018.05.07. 09:00

Igényelni kell az öregségi nyugdíjat az ellátás helyett

Későn ment be a nyugdíjbiztosító ügyfélszolgálatára olvasónk, ezért évekig kevesebb pénzt utaltak neki, mint amennyit kaphatott volna. Esetét megosztotta lapunkkal, hogy mások ne járjanak így. Szakértők tanácsát is kértük.

Rimányi Zita

Még ötvenéves koromban rokkantnyugdíjas lettem. Már 58 éves voltam, mikor változott a rokkantnyugdíjrendszer, akkor kaptam egy levelet, hogy nem csökkentik a nekem folyósított összeget. Azt is beleírták, hogy ha elérem az öregségi nyugdíj korhatárát, újra értesítenek, mert attól kezdve öregségi nyugdíjat, nagyobb összeget kaphatok. Ezt vártam

– sorolta olvasónk. Közben többen tanácsolták, mégiscsak be kellene mennie a nyugdíjbiztosítóhoz. Idén megtette és kiderült: már 2013-tól, 62 éves korától kaphatta volna az öregségi nyugdíjat.

 

Most már 67 éves és csak fél évre visszamenőleg kapta meg a rokkant- és az öregségi nyugdíj közti különbözetet... 

 

Négy és fél évre tehát elveszett olvasónk számára a rokkant- és az öregségi nyugdíj közti különbözet.

Én hibáztam vagy automatikusan kapnom kellett volna az öregségi nyugdíjat? Tudnom kellett volna, hogy nekem kell kérni és mikor?

– ezek a kérdések foglalkoztatják szerkesztőségünkhöz forduló olvasónkat. Ezért megkerestünk szakértőket, akik – mivel olvasónk az adatait nem kívánta megadni – általánosságban fogalmazták meg a tennivalókat.

 

Lehetőség van az öregségi nyugdíj új szabályok szerinti megállapítására, az igényt a járási hivatalnál kell benyújtani. Fotóillusztráció: Dreamstime

Lehetőség van az öregségi nyugdíj új szabályok szerinti megállapítására, az igényt a járási hivatalnál kell benyújtani. Fotóillusztráció: Dreamstime


Nem automatikus 


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2012. január 1-jétől a rokkantsági nyugdíjak öregségi nyugdíjjá vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásává (rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás) alakultak át. Az öregségi nyugdíj megállapítását nem zárja ki, ha az igénylő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül. Azonban a megállapítással egyidejűleg a megváltozott munkaképességen alapuló ellátást meg kell szüntetni. S a folyósított rokkantsági ellátás nem alakul át automatikusan öregségi nyugdíjjá.


Két lehetőség


A megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő kérelmezőnek a korhatár betöltésekor két lehetősége van. Az egyik szerint az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I–II–III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától kérhetik, hogy rokkantsági ellátásukat azonos összegben öregségi nyugdíjként továbbfolyósítsák. Az igazgatóság az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt két hónappal tájékoztatja az érintetteket az öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségéről.


Lehetőség van azonban az öregségi nyugdíj új szabályok szerinti megállapítására is, az igényt a lakó- vagy a tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtani. A megállapításra – a jogosultsági feltételek megléte esetén – attól a naptól van mód, amikor akérelmező az öregségi nyugdíjkorhatárát betölti, legkorábban a kérelem benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától. A hatóság döntése ellen fellebbezni lehet, azt a fővárosi kormányhivatal bírálja el.


Szakértők segítenek


A jogszabályok nem írják elő, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséről a nyugdíjbiztosítási szerveknek értesítést kell küldeniük. Az öregségi nyugdíjkorhatárra vonatkozó tájékoztatók és az annak betöltésével kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a Magyar Államkincstár honlapján (www.allamkincstar.gov.hu). Személyesen is tájékoztatást lehet kérni a kormányablakoknál vagy a Győri és a Soproni Járási Hivatal nyugdíjbiztosítási szakegységeinek ügyfélszolgálatán (www.kormanyhivatal.hu/ hu/gyor-moson-sopron).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!