Győr és környéke

2018.05.30. 09:23

Horgászok, figyelem! Kártya váltja az igazolványt

A horgász igazolvány helyére 2019-től bevezetik a Horgász Kártyát, melyet már idén szeptembertől lehet igényelni. A halőr leolvashatja a szükséges adatokat. A plasztikkártya 2200 forintba kerül és öt évre szól.

Cséfalvay Attila

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke múlt hétvégén Győrben arról beszélt: a Mohosz május 25-i válaszmányi ülésén a tagszövetségek képviselői döntést hoztak arról, hogy jövőre megszűnik a horgász igazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel. A Mohosz választmánya már tavaly határozott arról, hogy idén megkezdi a bevezetését. 

Plasztikkártyát mindenki önállóan is megvásárolhatja interneten (és az állami jegyek kiadóinál is be lehet majd szerezni). A névre szóló kártyát legyártják és postán kapja majd meg a tulajdonosa. 


Az igényléshez kell majd a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya jó minőségű beszkennelt másolata. A szövetségek és egyesületek feladata lesz, hogy segítse tagjait a megfelelő eszközökkel idősebb, vagy online ügyekben kevésbé járatos horgászok esetében. 


A Mohosz a szövetségeket fogja eszközökkel támogatni, hogy a plasztikkártyára való átállás zökkenőmentes legyen. Ezek után a területi jegyet a kártya adatokkal lehet majd kiváltani. Egy QR-kód segítségével a halőr leolvashatja a szükséges adatokat és azt, hogy milyen fogások vannak rögzítve a plasztiklapon. Egy informatikai rendszer tárolja, hogy az adott kártyához milyen éves, vagy napi területi jegy van rendelve, és a halőr le tudja olvasni a vízparton. Ha a leolvasás technikai okokból nem lehetséges (például nincs térerő), akkor a horgász jogosultsága nem kérdőjelezhető meg.

A kártyák igénylése és megvásárlásának lehetősége már szeptember 1-től lehetségessé válik, hogy a mintegy 450 ezer horgász tömeges regisztrációja ne egy szűk időszakban terhelje a rendszereket. A Horgász Kártya 5 évre szól majd, 2024-ig érvényes (azoknak is, akik még idén regisztrálnak). 


A kártya 2200 forintba kerül. Ezen az állam nem keres egy fillért sem, többek közt a szoftvert és a kártya legyártását fedezik ebből az összegből. Aki idén szeptember 1. és december 5. között regisztrál, egy autót, vagy floridai horgászutat is nyerhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!