Győr és környéke

2018.05.03. 09:00

Ha égett szagú, elszíneződött, serceg, gyorsan hívjon szerelőt

Az elektromos tűz kipattanásának észrevehető előjelei vannak. Ilyenkor minden esetben hívjanak szerelőt. A Lajta utcai tűzzel kapcsolatban a katasztrófavédelmet is megkérdeztük.

Kamocsai Rita

A Lajta utcában a kilencedik emeleten égett ki egy lakás a múlt héten, az Ikva utcában pedig a legfelső szinten semmisült meg egy otthon 1997-ben. A két esetben nemcsak a helyszín közel azonos, de a lakók reakciója is, akik elektromos tüzet sejtettek a katasztrófák mögött. Ezért megkérdeztük Takács István győri villanyszerelő-mestert, mi okozhat elektromos tüzet.


„Bajt okozhat, ha a lakásban lévő vezetékeket túlterheljük. A fogyasztásmérőnél alakítják ki a lakás túláramvédelmét. Ez ma már csak kismegszakító lehet. Ez, ha egyik készülék a lakásban a megengedettnél nagyobb áramot akar felvenni, akkor megszakítja az áramkört. Tűz akkor keletkezhet, ha nem jól választják meg a kismegszakítót" – magyarázta Takács István győri villanyszerelő-mester. 


Napjainkban egyre több panelházba vesznek mosogatógépet, klímát és más modern eszközöket, ezeket TakácsIstván szerint célirányos vezetékkel kellene bekötni: a házi főelosztótól külön vezeték menjen hozzájuk, hogy ne több kötésen keresztül fusson az áram, mivel a kábel ezeken a pontokon melegszik először. 

„Előjel lehet, ha többször leold a kismegszakító. Ezt a berendezés hibája is okozhatja, de nagyobb bajt is jelezhet. Ha a konnektornál sercegést hallanak, elszíneződik a lyukaknál, ott érintkezési hiba lehet. Ha ezeket tapasztaljákvagy égett szagot éreznek a konnektoroknál, kötéseknél, mindenképp hívjanak ki villanyszerelőt" – hangsúlyozza Takács István, aki azt is elmondta, 9 évente tűzvédelmi felülvizsgálatot kell végezni, de érdemes gyakrabban átnézetni a vezetékek, kapcsolók és kötések állapotát. 


Az 1997-es esetnél, korabeli tudósításunk szerint (Pokoli torony Marcalvárosban, 1997. 11. 08-i lapszámunk), amikor az egyik kocsi már képes volt vizet felnyomni a tizedik emeletig, szétdurrant egy cső. Ahogy a katasztrófavédelem szóvivőjétől, Ruskáné Takács Anita tűzoltó századostól megtudtuk, ezt külső, mechanikai sérülés okozhatta, mondjuk üvegszilánk vagy éles fémrészek miatt. A tömlők hossza 20 méter, a gépjárműfecskendőkön minimum 10 B és 10 C jelű (átmérőjük különbözteti meg őket) nyomótömlő található. A 20 méteres tömlők mindkét végén Storz kapcsok találhatóak, amelyekkel tetszőleges számú és méretű tömlőt lehet összekapcsolni. Ami például a magasban tomboló tüzek oltásához szükséges. 


„Az eset nagyságától függően intézkedés szabályozza a riasztott szervek számát. Alapesetben II-es, kiemelt riasztási fokozatban indulnak, ami két és fél vagy három raj, 15–20 tűzoltó. A szombati esethez 4 fecskendő, 4 különleges szerv és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult, összesen 28 fővel" – nyilatkozta a szóvivő.

A tíz évvel ezelőtti tűznél egy másik probléma is adódott: „Talán tíz percig is eltartott, amíg tudtam telefonálni a tűzoltóknak, állandóan foglaltak voltak" – mondta akkor az épület közös képviselője. Napjainkban ez már nagyon nehezen történhetne meg. A 112-es központi segélyhívóra érkeznek a bejelentések. A hívásokat az országban két helyen, Szombathelyen és Miskolcon is 35–40 operátor fogadja, ők továbbítják a megfelelő szervezeteknek (rendőrség, katasztrófavédelem, mentők) az adatlapot vagy a hanghívást – tehát egy időben 75–80 hívással tudnak foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!