Győr és környéke

2018.05.07. 09:00

A kályhával fűtők is várnák a beígért téli rezsicsökkentést

Bosszúsak, mert egyelőre nem állnak nyerésre a fával vagy szénnel tüzelők a beígért 12 ezres rezsicsökkentés érvényesítésében. Amelyik falu kapott is értesítést, ott azt mondják: ,,szétosztva pár hasáb jutna csak az igénylőknek." Az önkormányzatok szerint rájuk tolták a lebonyolítást, s nekik nincs kapacitásuk felmérni, hol fűtenek csak fával.

Cséfalvay Attila

Mi a helyzet a téli rezsicsökkentés (12 ezer forint) esetében azokkal, akik fával és/vagy szénnel fűtenek? Senki nem mond konkrétumot. Kérjék az önkormányzatnál? Csakhogy ez így nem egészen fair ám! Ugyanis a gázzal fűtők és a távfűtésesek tudtommal automatikusan (kérés nélkül!) megkapják ezt. Mi lenne, ha a hagyományosan fűtők kapnának 12 ezer forint értékben utalványt, amelyen fát és/vagy szenet vásárolhatnának? Vagy ez így túl egyszerű volna?

István, Győr 


Ezzel a kérdéssel érkeznek olvasói levelek, telefonok szerkesztőségünkbe... 


Az önkormányzatokat is folyamatosan keresik a fával vagy szénnel fűtők, hisz azt hallják, a gázt vagy távhőt használók számláján már jóváírták a 12 ezer forintot. Márpedig a bejelentés szerint országosan 298 település 29 ezer háztartásába nincs bevezetve sem a gáz, sem a távhő, ám ezek a családok is részesülhetnek a kedvezményben. „Fával fűtünk, de semmit sem tudunk a 12 ezer forintnyi segítségről. A télre ilyenkor kell felkészülni, jól jönne a támogatás" – mondta a rétalapi Békási Lászlóné. 

 

A rétalapi Békási Lászlóné fával fűt, de semmit sem tud a beígért 12 ezer forintnyi segítségről. Fotó: Béres Márton

A rétalapi Békási Lászlóné fával fűt, de semmit sem tud a beígért 12 ezer forintnyi segítségről. Fotó: Béres Márton


Dunaszentpálon értesítést is kapott az önkormányzat, hogy 11 köbméter fára elégséges összeget kapnak, osszák szét a helyi tűzifások között. Mérjék fel, kik a jogosultak (akiknél nincs bekötve a gáz), s regisztrálják az igénylőket. „Nem volt túl átgondolt döntés. Magunkra hagytak, oldjuk meg, ki a jogosult, s adjunk nekik valamennyi fát. Eddig tizenhárom jelentkező van, s ha még többen regisztrálnak, akkor három hasáb fa jut majd mindenkinek?! Ráadásul a szállítási költség is bennünket terhel. Már jeleztem az érintetteknek, hogy a beszerzést összevonjuk az idei szociális tűzifaprogrammal, így várhatóan november-december körül jutnak hozzá a tüzelőhöz" – jelezte Csontos Attila településvezető. A polgármester szerint jobb lett volna, ha előbb felmérik az igényeket és a jogosultságot, majd elküldik a minisztériumnak, ott pedig ennek megfelelően utalják a pénzt a favásárlásra. 


Egy másik megkérdezett településvezető szerint az alig 800 lakosú Dunaszentpálon még csakcsak meg tudják vizsgálni a jogosultságot, de náluk a több ezer lelkes településen nehezen lenne megoldható. Ők korábban nem vettek részt a szociális tűzifaprogramban, így (még) értesítést sem kaptak a „tűzifás rezsicsökkentésről". „Faluhelyen sokan fűtenek fával, pont ők járhatnak rosszul" – reagált az elöljáró. 


„Támogató okirat érkezett, hogy 10 köbméternyi, 177 ezer 800 forintnyi támogatást kapunk a rezsicsökkentés részeként, pluszban a tavaly ősszel megítélt szociális tűzifa mellé" – mondta Varga Gábor tényői polgármester. Hozzátette, nincs kapacitásuk arra, hogy végigjárják a falut, megvizsgálva, kik azok, akik csak tűzifával fűtenek. A testület dönt majd, mi legyen a támogatással, hisz eddig vita volt már arról is, egyáltalán részt vegyenek-e a szociális tűzifaprogramban. 


Héderváron a családok 50–60 százaléka lehet érintett a kérdésben (fűt fával vagy szénnel). „A jegyző állásfoglalást kért az Államkincstártól a rezsicsökkentett tűzifa ügyében: válasz nem érkezett" – mondta Juhász József polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!