Győr és környéke

2018.05.31. 09:10

83-as főút: júliusban kész a bővítés - Lassan már csak a győri szakasz befejezése van hátra

Bő egy hónap múlva készül el a 83-as főút győri bevezető szakaszának négysávosítása. Addig még azonban lesznek forgalomkorlátozások.

Hancz Gábor

A 83-as főút egy kilométeres győri bevezető szakaszának bővítése tavaly szeptember óta teszi próbára az autósok türelmét. A beruházás első ütemében a Metro áruház közelében lévő két autópálya-lehajtónál épült meg egy-egy turbókörforgalom, a közöttük lévő szakaszt pedig négysávosították. Ezeket karácsony előtt adták át a közlekedőknek.

Nettó költségek


1,4 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a kivitelezést a Strabag Építő Kft. A fejlesztés európai uniós és hazai pénzből valósul meg.


Az elmúlt hónapokban a Mérföldkő utcáig – a volt Bricostore áruházig – tartó szakasz kétszer kétsávossá bővítésének munkálatai zajlottak. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Kisalföld kérdésére összegezte a kivitelezés jelenlegi állását. Eszerint a Mérföldkő utcánál a körforgalom elkészült, amelyet az autósok terelések között használhatnak. A rázópadka betonozása megtörtént, a hiányzó terelőszigetek és a középső gömbsüvegsor építése folyamatban van.

A közlekedők egyelőre terelések között haladhatnak a 83-as főúton. Fotó: Mészáros Mátyás

A kivitelezőknek lesz dolguk a következő időszakban is. A teljes szakaszon ki kell alakítaniuk a portálok betonfelületeinek sóvédelmét. Emellett kiépítik a Zsigmond király úti árkot és a hozzá kapcsolódó olajfogó műtárgyat. A kötőréteg-terítés már befejeződött, a kétszer kétsávos szélesítésben a kopóréteg terítése pedig a héten kezdődik meg. A NIF felhívta a figyelmet arra, hogy júniusban a befejező munkák – kopóréteg- és portálépítés, burkolatjelfestés, táblázás, füvesítés, árokprofilozás, burkolás – elvégzése miatt további forgalomkorlátozásokra kell számítani. A szakemberek jelenleg azzal számolnak, hogy a beruházás júliusban befejeződik.

Pápáig is négysávos lesz


A 83-as főút nemcsak Győr határában, hanem onnan egészen Pápáig kétszer kétsávos lesz. A NIF lapunkat arról tájékoztatta, hogy ezen szakasz esetében jelenleg a kiviteli tervek készítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás, a kisajátítandó ingatlanok értékbecslése és azok megvásárlása, valamint a régészeti terepbejárások zajlanak. A tervezési közbeszerzés sikeres lezárását és a tervek elkészítését követően írhatják ki a kivitelezésre vonatkozó tendert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!