Győr és környéke

2018.04.19. 13:18

A megye legnagyobb beruházása fakivágásokkal jár

Fakivágásokkal indult, gőzerővel zajlik a gönyűi torkolat átépítése. A megye legnagyobb, több mint 28 milliárdos fejlesztése áldozatokkal is jár: környezetvédelmi engedéllyel döntik az erdőrészeket - főként a Torda-szigeten. A vénekiek szerint a gépek zaja elviselhető, a töltés porát locsolják, a teherautók nem mennek be a faluba.

Cséfalvay Attila


Bár 2021 májusáig (ekkorra kell befejezni a munkát) még sok ezer hajó elhalad Gönyű mellett a Dunán, a torkolati beruházásnál a tereprendezéssel máris teljes sebességre kapcsolt a kivitelező. Ennek nagy része fakivágás a Torda-szigeten és Vének határában a töltés hullámtéri oldalán. 


„Vének eddig a nyugalom szigete volt. Most hatalmas erdőirtásba kezdtek elméletileg azért, hogy a Mosoni-Duna hajózható legyen. Megéri? Torda-szigeten két méter átmérőjű hatalmas, egészséges fákat vágtak ki" – írta olvasónk. 

Hol tartanak? - Siska Sándor a töltés mentett oldalán lakik, vele szemben dolgoznak a munkagépek. Vének határában hatalmas munka indult, s még három évig tart. Fotó: Béres Márton

Hol tartanak? – Siska Sándor a töltés mentett oldalán lakik, vele szemben dolgoznak a munkagépek. Vének határában hatalmas munka indult, s még három évig tart. Fotó: Béres Márton

Az aggodalom ugyan érthető, de fejlesztés általában nincs áldozatok nélkül, ezek most fák: a beruházó környezetvédelmi engedélyek birtokában végzi a munkát, a hatóság mérlegelt, mielőtt kiadta ezt. Információink szerint a kidöntött fák helyett újakat kell majd ültetni másik területen. Másrészt a beruházásban nemcsak a hajózhatóságról van szó: árvízvédelmi funkciókat is ellát majd az épülő műtárgy, vizes élőhelyeket rehabilitál, emeli a vízszintet a Mosoni-Dunán, akárcsak a süllyedt talajvízszintet, hatása a Mosoni-Dunán Győrladamérig és a Rába alsó szakaszáig ér. A térség fejlődése érdekében kulcskérdés a megépítése. 


„A töltés mellett lakom, itt mennek el a teherautók mögöttünk. Nem zavarnak, szerintem egy fűnyíró hangosabb, mint ezek. Por nincs, folyamatosan locsolják a gátat" – eddig elégedett a véneki Siska Sándor, mint mondta, „normálisan csinálják" a tereprendezést. 


Forrás József szerint sem zavaró a munka, a teherautók nem jönnek be a faluba. „Láthatóan nagyon nekiestek a feladatnak, rengeteg gépet vetettek be, van, hogy szombaton is dolgoznak: kihasználják a jó időt, s hogy még nem ért ide a tavaszi ár."


Forrás úr úgy látja, egyelőre nehéz megmondani, hogy a beruházásnak milyen hozadéka lesz a vénekiek számára. „Összességében azt gondolom, több lesz a pozitív része, bár az itteni talajvízszint-emelkedés kapcsán azért nem nyugtattak meg bennünket teljesen."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!