Győr és környéke

2018.03.06. 09:12

Választási jelöltdömping Soprontól Győrig, Rábaköztől Mosonmagyaróvárig + Nézze meg grafikánkon kire szavazhat!

A térség választókerületeiben 13 és 25 közötti induló adta le ajánlásait a hétfő délután négy órai határidőig.

Hancz Gábor

A négy évvel ezelőtti jelöltdömpinghez hasonlót tapasztalhatnak a választópolgárok az április 8-i országgyűlési választásokon. A térség választókerületeiben 13 és 25 közötti induló adta le ajánlásait a hétfő délután négy órai határidőig. Egy részük nyilvántartásba vétele ugyanakkor még nem jogerős, így elképzelhető, hogy a következő napokban ezek a számok változni fognak. Egy „jelöltjelöltből" akkor válik hivatalos induló, ha ajánlásaiból legalább 500 érvényesnek bizonyul.


A mostani számok nagyjából megegyeznek a 2014-esekkel.

A változás a 2010-es voksoláshoz képest szembetűnő, ezúttal több mint háromszor annyi a jelölt. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy míg nyolc éve 750, addig most csak félezer ajánlást kellett összegyűjteni az induláshoz, ráadásul a korábbinál nagyobb körzetekben.

Vonzerőt jelenthetett az állami kampánytámogatás emelkedése is.


A parlamenti pártok közül a kormányzó Fidesz–KDNP, valamint az ellenzéki Jobbik és LMP térségünk minden körzetében állított jelöltet. Az MSZP–Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció országos megállapodásuknak megfelelően nem állítottak egymással szemben indulót.


A pártok a színeikben induló jelöltek nyilvántartásba vétele alapján állíthatnak országos pártlistát; ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban 27 egyéni képviselőjelöltet kell állítaniuk.


Az országos lista bejelentésének határideje kedd délután négy óra. A Nemzeti Választási Iroda folyamatosan frissülő adatai szerint hétfő délutánig a Demokratikus Koalícióét, a Fidesz–KDNP-ét és az MSZP–Párbeszédét vették nyilvántartásba, emellett az Együtt, a Jobbik, a Magyarországi Cigánypárt, a Minden Szegényért Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum, a Munkáspárt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt és a Szegényekért Párt bejelentését rögzítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!