Győr és környéke

2018.03.10. 08:00

Ki most Hosszú Katinka edzője? - Interjú Sós Csabával

Bármelyik hazai uszodába is érkezik - úgy, ahogy legutóbb a győribe -, jó eséllyel az a kérdés várja, amit tőlem is kapott: ki most Hosszú Katinka edzője?

Sudár Ágnes

Sós Csaba 2017 januárja óta az úszók szövetségi kapitánya. Szó nélkül lenyeli-e a többi úszó, hogy Hosszúéknak mindent lehet, nekik pedig nem? Tűzbe tenné-e a kezét a magyar szövetségi kapitány a hazai úszók doppingmentes felkészülését illetően? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolt még, tényleg szinte szemrebbenés nélkül. 


– Na, mi lesz az első kérdésem? 

– Sejtem... Kérdezze! 


– Március eleje van: ki most Hosszú Katinka edzője?

– Hivatalosan Shane Tusup. Bár nem ő vezeti Katinka edzéseit, de Shane programja szerint készül Hosszú. 


– S ezt a szövetség lenyeli, azt gondolja erről a helyzetről, hogy ez így rendben van?

– A szövetségnek nincs módja ebbe beleavatkozni, én nem mondhatom meg senkinek, hogy ne X-nél ússzál. 

 

– Ez a többieknél sem veri ki a biztosítékot? Nem mondta még senki, hogy ha bezzeg én edzenék így, azt nem hagynátok? 

– Nézze, Katinka utolsó versenyén, a koppenhágai rövidpályás EB-n már nem volt ott Shane, s én figyeltem a fejleményeket: Katinka jóban van a többi úszóval. Nem hiszem, hogy valami kiveri itt a biztosítékot. 


– Soha nem is Katinka személye volt a feszültség oka. 

– Tudjuk, de mindenkinek meg kell értenie, hogy más a helyzet akkor, ha férj és feleségről van szó. A nyilvánosság előtt élték az életüket, ezt ők választották. Addig nincs is baj ezzel, amíg jól mennek a dolgok. De ha bekövetkezik az, ami náluk, a sajtó hasonló vehemenciával követeli a választ a miértre. A három hónap már nem egy közös sértődés, nem egy rossz perc következménye. Ez azért látszik. 


– Ezt úgy mondja, mintha önök többet tudnának, mint ami a nyilvánosságnak kijutott. 

– Pedig nem tudok, nem tudunk sokkal többet mi sem. Csak annyit, hogy amikor le kellett adni a kiemelt edzőprogramhoz a nevet, hogy a járandóságot ki kapja, írtam Katinkának egy SMS-t, hogy valakinek meg kell adnia a nevét, máskülönben nem írunk be senkit. S akkor azt írta vissza, hogy  Shane-t írjuk be. Ez a hivatalos része. 


– Meddig tart a szövetség  türelme, ha mondjuk ebben a felállásban nem nyeri vissza az eddigi formáját Katinka, ha nem hozza az eredményeket; a kiváltságai akkor is megmaradnak? 

 – Nálunk az eredmények alapján megy a támogatások elosztása. Egy versenyzőnél a 2014-es eredményét 25 százalékos szorzóval számoljuk be, a 2015-öst 50 százalékossal, a 2016-ost 75 százalékkal, a tavalyit pedig 100 százalékkal. Hasonló metódus alapján dől el, hogy ki mehet edzőtáborba, ki részesül ösztöndíjakban satöbbi. 


– Magyarán: ha pénzt akar keresni, jól kell úsznia idén is. 

– Igen. Ahogy mindenkinek. Ez a rendszer azt jelenti, hogy kvázi egy év türelmi időt adunk, utána viszont drasztikusan lecsökkennek a pénzek.


– Volt olyan úszó, edző, klubvezető, aki azóta, hogy szövetségi kapitány, oda mert menni önhöz, s azt mondta: Csaba, üssél már az asztalra...!

– De mire fel? 


– Például arra, hogy Hosszúék egy uszodát kaptak. De nem is őket akarom folyton szekálni, arra voltam kíváncsi ezzel a kérdéssel, hogy a magyar úszósport mennyire őszinte közeg. 

 – Az úszók nem húznak ennyire szét. A vb alatt Katinka cuccai ugyanott voltak, ahol a többieké. Nem játssza ő az agyát, tényleg nincs a sportolóknak ellenérzésük vele szemben. Emiatt nem vagyok bajban. 

 A Hosszú Katinka-medence


– Azt tudja, hogy a győri harminchárom méteres medencét hogy hívják? 

– Nem. 


– Hosszú Katinka-medence. 

– Mert az egyik ob-n reklamált, hogy nincs bemelegítőmedence Győrben – erre emlékszem. 


– Ha már megérkeztünk Győrbe, maradjunk is itt. Bár a kérdésem megint csak országos szintű. Szóval miközben vártam magát, néztem a korosztályos döntőket a mostani, győri versenyen. A legkisebbeknél még a nullától a kilences pályáig volt induló, a serdülőknél viszont jó, ha négyen-öten rajtkőre álltak. Ez nyilván üzenetértékű, s azt mutatja, hogy a legkisebbek még itt vannak, csinálják, de mire felnőtt sportolók lennének, abbahagyják az úszást.

 – Ez így volt mindig. S az okozza a problémát, hogy hiába a sportágfejlesztési program, ha a dolgok nem látszanak mozdulni. 


– Mert merre kellene mozdulni? 

– Mindenekelőtt abba az irányba, hogy minél többen ússzanak. Mert bár nemzetközi szintű úszónk sokkal több van, mint volt, de az úszás olyan sport, hogy már serdülőkorban öt-hat órát kell edzeni. S a mai anyagias világban – amit nem pejoratív értelemben értek – az ár-érték arány elég gyenge tud lenni annak, aki hat órát úszik, de ezért kvázi nem kap semmit. Az otthagyja ezt a világot. 


 – Néhány hete Hoffmann László volt válogatott kézilabdakapussal, -edzővel beszélgettem a többi mellett a fölösleges eredménykényszerről, ami szerinte a saját sportágában is oda vezet, hogy a gyerekek már azelőtt kiégnek, hogy felnőttként be tudnák váltani a tehetségüket. Ugyanez van az úszósportban is: hát mi történne, ha a gyerekek nem öt-hat órát úsznának naponta?

 – Ha mások is ennyit úsznak, nem tudunk mást tenni. Az úszóedzők nem „debilek", ők sem jókedvükből kelnek hajnalban, s töltik az estéjüket mozi helyett az uszodában. Ez egy ilyen sportág, melózni kell benne. 

Van dopping az úszásban? 


– Az úszás azért egészséges sport? 

– (...) Hát ez jó kérdés. Elvileg igen.


 – És doppingmentes is? 

– Azt nem gondolom. Biztos, hogy jelen van, s nagyon régóta. 


– A magyar úszósportban is? 

– Senkiért nem tenném tűzbe a kezemet. De rendszerszinten biztosan nincs jelen. Az, ami az NDK-ban, a Szovjetunióban volt vagy most Oroszországban van, az nálunk biztosan nincs. 


– Szívesen jön ilyen versenyre, mint ez a győri is, ahol ennyi generációt lát egyszerre úszni? 

– Ne ítéljenek el, de nem feltétlenül a verseny miatt vagyok itt. Ilyenkor tudok találkozni és beszélni az edzőkkel. 


– Edzőkollégái felkészültségét hová sorolja? 

– A világ legjobbjai közé. 


– Teljesen mindegy, hogy a hatvanas vagy a harmincas korosztályról beszélünk-e? 

– A tapasztalat különbözik. De nagyon felkészültek. Magyarországon van legalább harminc olyan edző, akinek nemzetközi szintet elért versenyzője van. 


 – A módszerek tekintetében is mindenkivel elégedett? 

– Módszer sokfajta van, s olyanról is hallani, ami legfeljebb legenda. De gondoljon bele, mikor én lemegyek egy adott kisváros sportegyesületébe, alig lépem át a település határát, már tudnak rólam. Emiatt nem tudom leellenőrizni inkognitóban azt sem, amit ön is mondott, hogy korán túlúszatják-e a gyerekeket. Jó vagy sem, de az edzőket is úgy értékeljük, ahogy az úszókat. Az eredmények alapján. 


Gyárfás ideje lejárt 


– Amikor egy-egy botrány kitör az úszósporton belül, önök tudják az okát, hogy miért éppen most, s miért éppen ez jött elő? 

– Persze. 


– S nem tudnak tenni ellene semmit? 

– Ebben a világban, ahol internet van? Meg Facebook?


– Ebben igaza van. 

– De a botrányok ellenére is az úszás áll talán még a legközelebb az általános normákhoz, az általános életvitelhez. 


– El tudja képzelni, hogy Gyárfás Tamás a magyar úszószövetségben valaha még tisztséget kap? 

– Nem.

 

– Ő nem jönne vagy a mostani vezérkar nem hagyná? 

– Ő nemzetközi karriert épít... 

 

– Addig is azt tette, amíg a magyar szövetség elnöke volt. 

– Nagyon egyenes leszek: huszonöt év után mindenhol változtatni kell. Én is sértek meg embereket, a konfliktusok nálam is jelen vannak. Ő vitt tizenöt embert egy edzőtáborba, én rendes vagyok, viszek húszat. De nálam is van huszonegyedik, ahogy nála is volt tizenhatodik... Negyed évszázad alatt pedig a sok ilyen keserűség gyűlöletté sűrűsödhet. Neki kitelt az ideje. Ennél több nem volt, nem lehetett benne. 

 

– S ön mennyi időre tervez? 

– Hát én még most kerültem ide, érdemleges pozícióba...! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!