Győr és környéke

2018.03.22. 14:59

Azt hazudták, hogy a vízműnél dolgoznak, aztán meglopták a győri nénit

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy megyénkben megint megjelentek a trükkös tolvajok.

Legutóbb szerda délelőtt egy 75 éves győri asszony lakásába csengetett be két férfi. Azt állították, hogy a vízmű dolgozói, majd csőtörésre hivatkozva, a bejelentő figyelmét elterelve, a lakásból ellopták a sértett pénzét - írja a police.hu.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosok figyelmét:

 • A trükkös tolvajok különböző indokokkal, kitalált történetekkel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Az elkövetők jellemző módszerei például, hogy vizet kérnek azt állítják, hogy pénzt vagy segélyt hoztak, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánlanak, illetve eladni kívánnak valamit.
 • A tolvajok – a fenti esethez hasonlóan - gyakran közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.), önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, esetleg rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába/házába. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.
 • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárakat, láncot, amit minden esetben használjon is!
 • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt, tegye inkább bankba vagy a takarékba!
 • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit!
 • Amennyiben Önöket mérőóra-leolvasó, postás, rendőr, önkormányzati, szociális, egészségügyi intézményi dolgozó keresi fel, akkor minden esetben kérje el az igazolványát és az azon lévő azonosító alapján, telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét.
 • A közszolgáltatók jelzik előre, ha helyszínre érkeznek, és nem kérnek készpénzt!
 • Soha ne adjon át pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokonának „megbízásából" kéri azt Öntől!
 • Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül él, és ne áruljon el magáról semmit idegeneknek (telefonon sem)!
 • Idegenek kérésére ne váltson pénzt! Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül!
 • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, késedelem nélkül hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!