Győr és környéke

2018.03.17. 08:00

A tragédia nyomán - agresszívebbek-e a bullok és a staffik a többi kutyánál?

Az elmúlt évtizedek egyik legiszonyúbb tragédiájának, a nyúli kutyatámadásnak hátterében a megvadult eb féltékenysége is szerepet játszhatott. Húsz-huszonöt éves kérdés: veszélyes-e az amerikai staffordshire terrier és hasonmása, a bullterrier?

Laczó Balázs

Olvashatták, hogy egy szeretetben nevelt amerikai staffordshire terrier előjel nélkül rátámadt hátulról az idős hozzátartozóval sétálgató másfél éves kislányrakedd délelőtt Nyúlon. Ramóna tarkóját átharapta, nem tudták megmenteni. Az igazságügyi szakértő állatorvost, dr. Lorászkó Gábort őszintén megrázta a hír – mondta a Kisalföld megkeresésére. 

 

– Nekem is van egy kétéves kislányom. Felfoghatatlan, iszonyú, egészen kirívó, ami történt. Nem ismerem a konkrét helyzetet, de elképzelhetőnek tartom, hogy a kutya féltékeny volt – mondta dr. Lorászkó Gábor arra az információnkra utalva, hogy az ebet korábban mindig a Ramival sétáló idős ember vitte oltani.


– Általánosságban a staffordshire és bullterrier semmiképpen sem időzített bomba. Kutyával szemben valóban agresszív, de ez is képzés kérdése, a Városligetben például a terrierek és az egyéb fajtájú kutyák gond nélkül szaladgálnak egymás mellett. Talán a társasházban élők kénytelenek az együttélés miatt tudatosabban tanítani kutyájukat, mint a családi házban lakók, akiknél sokszor a csengőt helyettesíti az eb. 


Az állatorvos szerint nagy különbség, hogy a staffordshire terriereknek sokkal erősebb a harapásuk más fajtákénál, sajnos láthattuk most, hogy egyetlen támadás mennyivel drámaibb eredményt idézhet elő, mint egy vizsla vagy spániel esetében. Pedig – teszi hozzá – a staffordshire terrierek kevésbé hajlamosak emberrel szemben az agresszivitásra, mint a kuvasz, a csivava, a német juhász, a spániel, a magyar vizsla vagy a puli. 

 

Kruzslicz Anita kutyakiképző a képen saját három kutyájával. Fotó: H. Baranyai Edina

Kruzslicz Anita kutyakiképző a képen saját három kutyájával. Fotó: H. Baranyai Edina


– Előfordul, hogy viadalokról kimentett kutyát kell vizsgálnom, s nyugodtan nyúlok hozzá, megnézem a fogát, felhúzom az ínyét, ez egy rottweilernél szinte lehetetlen lenne. Csakhogy amíg a komondort aközvélekedés butának tartja és nem vár tőle sokat, addig a terrier a gazdája nyomában van, le sem veszi róla a tekintetét, az agya folyamatosan dolgozik. Ha nem kötöm le, nem adok neki szakfeladatot, akkor „dudvaként" nő az udvaron és elkezdi kialakítani a saját primitív világát, ami az emberi társadalomban elfogadhatatlan – mondja a szakértő. 

Dr. Lorászkó szerint csapda, ha a kutyákat kizárólag szeretetben nevelik, gyerekként babusgatják, lebecsülve pszichés magatartásukat. A kutya dominanciára törekvő állat, nem szeretgetni, hanem képezni kell. 


– Mindenkinek azt javaslom, hogy legalább egy-két hónapra vigye kutyaiskolába ebét – mondja az állatorvos. 

Kruzslicz Anita győri kutyakiképző, kiképzésvezető is úgy látja: a közelmúltban készült felmérések igazolják, hogy önmagukban a bullterrierek és „staffik" nem agresszívebbek a többi kutyánál.


– Kiütközhet a korábbi harci természet, de a fő gond, hogy ezeknek a fajtáknak most nagyon megnőtt a népszerűsége, akár a border collie-nak. Ez nem tesz jót nekik. Szakszerűtlenül, jórészt szelekció, tenyésztési igény nélkül szaporítják őket. A gazdák sem bánnak velük megfelelően, nem fárasztják le szellemileg, nem foglalkoznak velük állandóan, ami szükséges volna. A szeretet kevés: határozott kéz éskövetkezetes nevelés kell ezekhez a fajtákhoz. Sokan aztán az állat ivarérettsége után pánikba esnek, nincs kihez forduljanak, mert nem tenyésztőtől vették, hanem szaporítótól, aki a telefont sem biztos, hogy felveszi már. Nem vállal felelősséget. Végül a menhelyek lesznek tele a staffikkel, bullterrierekkel.


A szakember azt is problémának látja a kölyök kiválasztásánál, hogy nem engedik a kiskutyát elég ideig szocializálódni. Nyolchetes kora helyett sokszor hat hét után gazdához kerül, nem tölt elég időt az anyjával, a testvéreivel. Utána pedig nincs rögtön szakszerű körülmények között emberek és kutyák közt. 

 

Be kell jelenteni  


A kötelező ebösszeíráskor Győrben 2013-ban 9537 kutyát jelentettek be, míg 2017-ben – a feldolgozottság ennél még nem teljes – 5000-et. Miközben például a kutyákkal kapcsolatos panasz több lett 2016-ról 2017-re. A jegyzői hivatal feltételezi, hogy sokan nem tettek eleget a kötelezettségüknek, talán azt gondolva, hogy elegendő volt 2013-ban adatot szolgáltatni. Ezt utólag is megtehetik, mert akár 30 ezerre is rúghat a bírság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!