Győr és környéke

2018.02.19. 08:00

Tovább szigorítanák a kerti égetést

Az év tíz hónapjában nem szabad Győrben avart és kerti hulladékot égetni a szabadban, de a közgyűlés vasárnapokon és munkaszüneti napokon is megtiltaná ezt.

Hancz Gábor

A város környezetvédelmi rendeletének módosítása is szerepel a győri közgyűlés pénteki ülésének napirendjén. A testület azért nyúlna hozzá ehhez, hogy tovább szigorítson a kerti égetés szabályain.


A jogszabályok szerint avart, kerti hulladékot – azaz falombot, kaszálékot, nyesedéket, egyéb növényi maradványokat – tilos a szabadban eltüzelni, de a helyi önkormányzatok ezt bizonyos időszakokban megengedhetik. Győrben a jelenleg hatályos szabályozás szerint erre áprilisban és októberben, reggel nyolc és délután öt óra között van lehetőség, kizárólag szélcsendes időben.


A közgyűlés elé olyan javaslat kerül, amelynek értelmében október helyett novemberben lehetne tüzelni. Ezt azzal indokolja az előterjesztő városstratégiai bizottság, hogy a klímaváltozás miatt a növények vegetációs ideje kitolódott, azaz például a fák később hullatják le leveleiket. A lakossági panaszokra reagálva további korlátozásként a két engedélyezett hónapban is tiltott napoknak számítanának avasárnapok és a munkaszüneti napok. Utóbbiak körébe áprilisban – nem minden évben – nagypéntek és húsvéthétfő, illetve novemberben mindenszentek tartozik. A testület rövidíteni tervezi az égetés lehetséges napközbeni idejét is. Ezt reggel nyolc órától már nem délután öt, hanem csupán négy óráig lehetne végezni. Ennek indoka, hogy novemberben korábban sötétedik, de a módosítás áprilisra is érvényes lenne.


Fontos az is, ami nem változna. Égetni a szomszédos telken lévő épületektől tíz, saját telken lévő épülettől öt méteren belül tilos. Kizárólag száraz anyagot szabad meggyújtani úgy, hogy a keletkező hő és füst akörnyéken levő növényeket ne károsítsa, s a környező ingatlanok használatát se zavarja. Azt mondani sem kell, hogy gumit, lomot, egyebet nem szabad a tűzre dobni. A lángokat felügyelet nélkül hagyni tilos.Kérdés, vajon ki tartja be, mindenesetre baj esetére az égetés helyszínén megszerelt kerti locsolótömlőt, ennek hiányában legalább 50 liter vizet vagy tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani a lapáton, ásón, vasvillán vagy egyéb kéziszerszámon kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!