Győr és környéke

2018.02.17. 08:00

Interjú Ambrus Gellérttel, Vámosszabadi polgármesterével

Múlt hét vasárnap időközi választást tartottak Vámosszabadiban, az eredményről a napilapban beszámoltunk: a község új vezetője Ambrus Gellért.

Sudár Ágnes

Puccs volt, ahogy az előző polgármestert az önfeloszlató képviselő-testület kész tények elé állította? Vagy régről érlelődő gondolatot vittek el a tettekig? S ha a faluban zajló dolgokkal, illetve a menekülttáborral nem volt különösebb gond, miért volt szükség egyáltalán a váltásra? 


– Az első munkanapján, tehát hétfőn, az önkormányzati hivatalban beszélgetünk, de azt mondta, ne a polgármesteri irodában üljünk le, hanem a kistárgyalóban. Babona, udvariasság kérdése, hogy egyelőre nem foglalja el az elődje helyét, vagy nem is teheti meg? 

 – Egyelőre nem is tehetem. Az átadás-átvétel után lesz jogom rá. De ez most nem is létszükséglet. 


– Amíg alpolgármesterként dolgozott, volt itt irodája? 

– Igen, a pénzügy irodáját kaptam meg, amely eleve is költözött volna onnan.


– Teljesen reménytelen volt, hogy a következő választásokig kihúzzák, vagyis ön alpolgármesterként segíti az elődje munkáját? 

– Egy ekkora faluban nem jellemző, hogy főállású alpolgármestert is alkalmazzanak...

 

– Én nem is tudok hasonlóról. 

– Ez eddig is egy kényszerhelyzet volt. A testület tagjai így látták biztosítottnak, hogy – általam – rálássanak az ügyekre olyan szinten, ami szükséges a megalapozott és felelősségteljes döntések meghozatalához. 


– Maga a képviselő-testület feloszlatása azon a bizonyos novemberi ülésen puccs volt vagy régóta érlelődő gondolat tettekre váltása? 

– Elég régóta érlelődött a gondolat. Ez már csak a végkifejlet volt. Mivel a polgármester asszony nem látta okát a lemondásnak, aképviselők pedig azt gondolták, hogy igenis meg kellene tennie, ezért nem volt más jogi lehetőség, mint a feloszlatás.


Bezárni a tábort


– Nagyjából arra az eredményre számított, mint ami vasárnap megszületett? 

– Nem. Szorosabbra számítottam. Nehéz megjósolni egy időközi választáson a részvételt, a szavazási hajlandóságot. Ráadásul nem volt egy olyan jellemző dolog, ami köré fel lehetett volna építeni a kampányt. Úgy, mint korábban a menekülttábor kérdését. 


 – Álljunk is meg itt: a menekülttábor jelen pillanatban nem okoz gondot Vámosszabadin, de szóljon, ha tévedek. 

– Jelen pillanatban nem. De a lehetőség benne van, hogy később problémát okozhat, és amíg működik, folyamatos kockázatot jelent. Ezért szeretnénk továbbra is, hogy megszűnjön. A debreceni menekülttábor is húsz évig működött, s voltak problémás szakaszok. 


– A Vámosszabadin elszállásolt húsz-harminc, esetleg ötven ember nem okozhat komoly problémát. Márpedig jó ideje ennyien vannak itt. Ön soha nem rejtette véka alá, hogy bármennyien is vannak, a tábor létét nem támogatja. Most, hogy polgármester lett, ez lesz programjának az egyik fő eleme?  

– A tábor bezárásához politikai támogatás kell. 


– Önnek vannak politikai kapcsolatai ehhez? 

– Meg kell találni a kapcsolatokat, illetve azt az időpontot, amikor a tábor bezárható lesz. 


 – A helyiek körében, például a kocsmában, mennyire téma ez?

 – Azt a megállapodást, amelyet a kormány velünk kötött, többé-kevésbé betartotta. S amíg betartja és a tényleges létszám ezen a szinten marad, a mindennapokban különösebb problémát tényleg nem jelent a tábor.


  – A „többé-kevésbé"-ből a kevésbé érdekel. Mit nem tartott be a kormány? 

 – Azt, hogy a tábor ideiglenes, s a miénk lesz az első, amit bezárnak. Ez eddig nem jött össze.

 Ésszel kell csinálni


– Választási programját olvastam, több pontot tartalmaz. Melyik az ön számára a legfontosabb? 

– Vámosszabadi a központi közlekedésfejlesztési elképzeléseket tekintve olyan jó helyen van, hogy nagyon sokat nyerhet. A keleti és a tervbe vett nyugati elkerülő nagy része az önkormányzat közigazgatási területén halad majd. Kiírták a közbeszerzést (egyelőre a tervezésre – a szerk.) a kétszer kétsávos, Dunaszerdahelyig vezető útra – az is nagy befolyással lesz a falu életére. Ekkora potenciális fejlődési lehetősége a környéken senkinek nincs. Ezt kell ésszel csinálnunk. 


– Ezt értem, de mi szerepe van ebben egy polgármesternek, jelesül önnek? 

– Abban van szerepe, hogy időben ott legyen egy-egy döntésnél; a nyomvonal-kialakításnál például. De amellett, hogy időben ott van, meg kell szereznie a szükséges támogatást is. Győr nélkül valóban kevesek vagyunk. 


– Ha már itt tartunk, milyen a viszonyuk Borkai Zsolttal? Ismerik egymást? Tegeződnek? 

– Borkai úrral még nem találkoztam. De azt gondolom, hogy ha módom lesz rá, akkor találhatunk olyan közös pontokat, amelyek mentén kialakulhat az együttműködés Győrrel. 


– Van egy pont, aminél nem biztos, hogy azonos hullámhosszon lesznek: Szitásdomb kérdése. Erről mi az ön elképzelése? 

– Egyelőre nincs kialakult hivatalos álláspontunk Szitásdomb, pontosabban már a Pacsirta lakópark jövőjét illetően. Jelenlegközigazgatásilag Vámosszabadihoz tartozik a park, de tudjuk, hogy akik lakják, minden szállal Győrhöz kötődnek. Győr ugyanakkor eddig azt jelezte, hogy nincs szüksége rá. Addig pedig semmi sem történik. Azonban bízom benne, hogy ha úgy alakul, meg fogjuk találni azt a cserealapot, ami felkeltheti Győr érdeklődését. 


 – Az nem nyomós érv, hogy a lakóparkban élők ezt nagyon szeretnék? 

– A rendszer úgy van felépítve, hogy Győrnek kell akarnia. Mi ezután léphetünk csak. 


– Az új képviselő-testület tagjai – azt gondolom, kimondható – az ön emberei, ugye?  

 – Azt lehet mondani, hogy a dolgokról nagyjából ugyanúgy gondolkodunk. Ilyen szempontból egy csapat vagyunk, igen.

Visszakerülni az élvonalba


 – Ha egy mondatban kellene összefoglalni, amit alapvetően másképp fog csinálni, mint az elődje, mi lesz az? 

– A kommunikáció lesz alapvetően más a lakosok és a civil szervezetek felé. S a döntések előkészítettségét, megalapozottságát szeretném elérni tudatos tervezéssel.


 – Ön most inkább elvekről beszél, de ha vámosszabadi lakosként az mondanám önnek, hogy „Gellértkém, mondj már valamikézzelfogható ígéretet is", mi lenne az? 

– Azért nehéz erre most konkrétumot mondani, mert szerencsére a falu többé-kevésbé rendben van. Inkább a közép- és a hosszú távú elképzelések hiányoztak. Azt láttuk például – épp az önök újságjában –, hogy Győrújfalu, Győrzámoly az adóbevételeket tekintve megelőzött minket, holott korábban ez nem volt így. Szeretnénk visszakerülni az élvonalba – ehhez kellenek a fejlesztések, amelyekről beszéltem.


 – Civilként került a bürokrácia világába: korábban mit csinált? S a régi életét lezárta?  

 – Lezártam tavaly szeptemberben, amikor alpolgármester lettem. Előtte a húsiparban dolgoztam különböző vezető beosztásokban. Bár mindenki azt mondja, hogy a közigazgatás teljesen más, mint a versenyszféra, úgy vélem, egy csomó minden átemelhető. A tervezés, a döntés-előkészítés nem nagyon működhet másképp sehol. 


– Hol könnyebb elérni a célokat? Ezt azért kérdem, mert az elődjének épp ez volt a válasza a kritikákra, hogy hiába akar ő bármit azonnal, a törvény az törvény. 

– Polgármesterként meg kell találni az utat és a támogatást, ami a gyors megvalósuláshoz vezet. 


 – A polgármesteri ambíciói mikor fogalmazódtak meg önben először? 

– 2014-ben is felmerültek. 


 – S ezt a másfél évet a választásokig már nem lehetett volna kibírni? Mert Vámosszabadi lassan két dologról lesz híres: a menekülttáboráról és arról, hogy itt időközi választásokkal oldják meg a polgármesterkérdést. 

– Körülöttünk felgyorsultak a fejlesztések, s mi nem kezdtünk el időben foglalkozni ezekkel. Az elkerülő jó példa erre: a körforgalomnál lehetne például benzinkút. Újabb másfél évet késlekedni hiba lett volna. 


 – Ön is tagja volt az eddigi képviselő-testületnek – lehetett volna ebbe beleszólása, nem? 

– A polgármester tudja – főállásban – előkészíteni a döntéseket. A testületnek ötletei lehetnek, számon kérni tőlük mást nem lehet. 


– Most polgármester lett, ezt a munkát másfél évig tervezi vagy folytatni kívánja? 

– Másfél év alatt az előkészítésre jut idő; a kifutás egy vagy két ciklus. S én szeretnék ott lenni ezeknél, igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!