Győr és környéke

2018.02.03. 08:00

Így kaphat 50 ezret, aki otthon ápolta fogyatékkal élő gyermekét

Havonta ötvenezer forintos támogatást kaphatnak nyugdíjuk mellé 2018-tól azok, akik legalább 20 évig otthon ápolták a gyermeküket. Egy érintett nyugdíjas asszony kérte segítségünket, mert bárkit kérdezett erről falujában és a hivatalokban, senki sem tudta megmondani neki, mit tegyen.

Sudár Ágnes


„Agyvérzéssel született a kislányom 1964-ben, azóta én ápolom. Hallottam, hogy kaphatok nyugdíj-kiegészítést, de nem tudom, mit kell tennem" – a szigetközi településről érkezett telefonhívás korántsem egyedi. Sokan vannak, aki érintettek a kérdésben, s bár hallottak a lehetőségről, nem tudják, mit kell tenniük a támogatás igényléséhez. Ez a cikk nekik szól; pontos útmutatót adunk. 


A legfontosabb tudnivalókat összeszedtük, grafikánkban  az 1. oldalon  láthatják is ezeket. Az új ellátási forma bevezetését azzal indokolták, hogy a gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az állami intézményrendszerről, de mert éppen ezért keresetet hozó munkát nem – vagy csak korlátozott mértékben – tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugdíj mértéke is alacsonyabb lehet.

A gyász árnyékában

A gyász árnyékában – Özv. Dominekné Katalin két fiával, Bálinttal és Tamással; mindkettőjüket több mint húsz éve gondozza, de a támogatás akkor jár majd neki, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt eléri.

A Szerecsenyben élő özvegy Domineknéről nemrég írtunk, az asszony tavaly veszítette el férjét – a rák drámai gyorsasággal vitte el az apát. Két értelmi fogyatékos gyermekét több mint húsz éve neveli; esetét azért hoztuk ismét elő, mert ugyan a húszéves ápolási időnek bőven megfelelne Katalin (Tamás már 28 éves, Bálint pedig 25 éves), de a kiegészítést akkor kapja majd csak meg, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte. Sok hasonló sorsú család él Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is, tehát akiknél már felnőtt a fogyatékkal született gyermek, de a szülők még hatvanöt alattiak, figyeljenek erre is.

 Azt is jó tudni, hogy a támogatás összege külföldre nem folyósítható, aki tehát Magyarországról elköltözik, az a támogatás lehetőségéből kiesik. 


 Az államkincstár holnapján az általános tájékoztatás elérhető, mi a megyei kormányhivataltól konkrétan azt kérdeztük: mit tegyenek azok, akik Győr-Moson-Sopron megyében élnek és jogosultak a támogatásra? 

A legfontosabb: mivel – ahogy szerepel is a grafikában – a támogatás megállapításában első fokon a kérelmező öregségi nyugdíja ügyében illetékes szerv jár el, ezért megyénkben a Győri Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Adategyeztetési és Nyugdíj-biztosítási Osztályhoz kell fordulni. A hivatal a Győri, Téti, Pannonhalmi, Csornai és Mosonmagyaróvári járásra kiterjedő illetékességgel intézi az ügyet.

A Győri Járási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet akkor is, ha az igénylő nyugdíj-megállapítási ügyében – országos illetékesség okán – a Budapest Főváros Kormányhivatalának VIII. Kerületi Hivatala jár el első fokon.

A támogatásra való jogosultságot az illetékes járási hivatal megvizsgálja és elbírálja, majd az eredményéről döntést hoz.


Az adatlap és az ügyintézésre vonatkozó részletes információ a kormányhivatal honlapján elérhető.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!