Győr és környéke

2018.02.10. 08:00

Harmadával több megint az influenzás beteg

Öt influenzást regisztráltak a legutóbbi héten a győri kórházban, mindannyian valamilyen krónikus alapbetegségben szenvednek, ami miatt az influenza súlyosabbá válhat, mint másoknál. A vírus tovább terjedt a megyében.

Laczó Balázs

Újabb látogatási tilalomról tegnap óta nem értesültünk. Győr-Moson-Sopronban továbbra is a Petz-kórház kardiológiai és neurológiai osztályain, a kardiológia, neurológia, belgyógyászat szubintenzív őrzőn, csütörtök este óta pedig a pulmonológiai osztályon, az onkológián, ezek krónikus részlegein, a bőrgyógyászaton, illetve a központi intenzív osztályon él a látogatási tilalom.


Nem látogathatják csütörtök óta a mosonmagyaróvári Karolina Kórház ápolási osztályát sem, s még szélesebb körű a tilalom Komárom-Esztergomban, ahol a tatabányai Szent Borbála Kórház összes fekvőbeteg-osztályán, s csütörtök óta az oroszlányi szakorvosi, ápolási intézet fekvőbeteg-osztályán él a zárlat.


Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója a Kisalföldnek úgy válaszolt: nem tervezik most Győrben a teljes körű tilalmat, azt akkor rendeli el, ha a városi környezetben észlelt fertőzöttségi szint magasra emelkedik. Erről nincs szó, a tavaly ilyenkor rögzítettekhez képest jóval mérsékeltebb a fertőzés. Ugyanakkor szinte biztos – közölte a főigazgató –, hogy részleges látogatási tilalomra még sor kerül egy-egy osztályon, s ezeket nem a városban észlelt helyzet, hanem a gócokban jelentkező fertőzöttség indokolja. Részben a betegek fizikai közelsége, részben az, hogy például az onkológián épp a legelesettebbeket ápolják, akiknek immunrendszerük nagyon legyengült. 


Dr. Tamás László János hozzátette: kétségtelenül nagyon nehéz helyzet ez a hozzátartozóknak, akik nem mehetnek be az onkológián vagy az intenzíven fekvő családtaghoz, de épp a beteget óvják a rendelkezéssel.


– Csak a legszükségesebb esetben rendelem el a tilalmat, próbálunk minél tovább kitartani, hiszen például a csomagok, ruhák, információk közvetítése, a belső szervezés ránk is komoly terhet ró – mondta. A kórházban korábban két influenzás beteget kezeltek a kardiológián, ez indokolta a C épület harmadik emeletének tilalmát, most viszont öt beteget jelentettek. Három a pulmonológián, kettő az intenzív osztályon fekszik, s egyikük sem önmagában az influenza miatt került be, hanem eleve meglévő krónikus betegségével együtt jelent a fertőzés fokozott kockázatot. Az 5 betegnél az A típusú vírust mutatták ki, a korábbi kettőnél az A és B típusút.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának legutóbbi közlése szerint a múlt héten 39 százalékkal nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s 40 százalékuk 14 éven aluli. A beteg gyerekek száma ezen a héten is megszaporodott – mondta a Kisalföldnek dr. Muzsai Géza győri gyermekorvos. Mintegy 30–40 százalékkal többen jöttek elhúzódó lázzal, végtagfájdalmakkal orvoshoz. A pulmonológián is a csütörtöki látogatási idő kezdetén lépett életbe a tilalom. A dolgozók számos csomagot vettek át a csalódott, de megértő hozzátartozóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!