Győr és környéke

2018.01.18. 07:40

Újjászületik a győrszentiváni egészségház - friss lesz a levegő a várókban - fotók

Győrszentivánon közel 8000-en élnek, csaknem annyian, mint Csornán vagy Kapuváron, a lélekszám évről évre nő. A korszerűsített orvosi rendelőket, várókat tavasszal vehetik igénybe a helyiek.

Szeghalmi Balázs

A győrszentiváni rendelőt rég elkoptatta az idő vasfoga. A házat anno egy asszony hagyta a helyiekre. A nemes felajánlás után a betegek gyógyulását szolgálta mostanáig az épület. Azt azonban dr. Sik Sándor sem tudta megmondani, mikor nyitotta meg a kapuit. "Az biztos, hogy 1980-ban már orvosi rendelők működtek itt. Ekkor kerültem Győrszentivánra" - tette hozzá a településrész önkormányzati képviselője.


Friss levegő a várókban


A 141 millió Ft-os uniós és állami támogatásból újjászülető egészségházat 80 négyzetméterrel bővítik. "Eddig két gyermekorvosi, egy felnőtt háziorvosi, egy fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat volt a házban. A felosztás az átadás után sem változik, ám a várók tágasabbak lesznek, jobban elkülönülnek" - hangsúlyozta dr. Sik Sándor. Így a fertőző betegségek nem terjednek tovább, a betegek nem köhögik össze egymást úgy, mint korábban.


"Automata levegőztető rendszer gondoskodik majd a jó minőségű levegőről. A műszer azt figyeli, mennyi szén-dioxidot lélegeznek ki a páciensek. Ha minél több ember tartózkodik a váróban, annál magasabb lesz a mért érték. A gép ez alapján dönti el, mennyi friss levegőre van szükségük a várakozóknak" - mondta dr. Sik Sándor.


Akadálymentesített mosdók


A rendelő orvosi eszközei is megújulnak? - kérdeztük. "Az orvosi helyiségekről, az eszközparkról a praxisok, mint vállalkozók maguk gondoskodnak. A védőnői szolgálat új bútorokkal folytatja tevékenységét, ez a beruházás részét képezi. A várótermekben teljesen új külsőt építenek. A rendelők közelében alakítunk ki akadálymentesített mosdókat. Jogos panasz volt, hogy kevés a WC az épületben, a kerekesszékesek nem tudták használni a mellékhelyiségeket" - hallottuk.

 

Idén az egyik legfontosabb beruházás az egészségház felújítása Győrszentivánon. Felvételünkön dr. Sik Sándor önkormányzati képviselő. Fotók: Béres Márton

Idén az egyik legfontosabb beruházás az egészségház felújítása Győrszentivánon. Felvételünkön dr. Sik Sándor önkormányzati képviselő. Fotók: Béres Márton

A födémcserét sem halogatják


Az épület alatt található pince folyamatosan vizesedett. Ennek a feltöltése és szigetelése megtörtént. A teljes gépezetet (víz, csatorna, fűtés) cserélték. A mosdók új lefolyórendszert kaptak.


"Új födémet nem terveztünk, de épületstatikusok azt ajánlották, hogy ezt sem érdemes halogatni. A költségvetést ez a munka érdemben nem emeli, de a kivitelezés idejét kitolhatja. Remélem, április végén újra a szentivániak egészségét szolgálja az épület" - közölte dr. Sik Sándor. A beruházás idején az orvosi szolgáltatások elérhetőek a településrészen, ideiglenes helyszíneken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!